Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

«Κουρεύει» τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων;

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου HEALTH REPORT

Σε μείωση των τιμών των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων προχωρά ΕΟΠΥΥ επιχειρώντας να κάνει την Ελλάδα…Ευρώπη. Έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησε ο Οργανισμός συγκρίνοντας τιμές Ελλάδος-Γερμανίας- Σουηδίαςαλλά μεταξύ άλλων και Βελγίου, διαπίστωσε πως οι τιμές στη χώρα μας σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότερες.

Βέβαια φαίνεται πως οι αρμόδιοι ξεχνούν πως στις συγκεκριμένες χώρες ο αριθμός των εξετάσεων είναι πολλαπλάσιος συνεπώς μπορούν να προσφέρονται και σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός αυτού ο αντίστοιχος Γερμανικός ή Σουηδικός ΕΟΠΥΥ δεν αποπληρώνει τις οφειλές του με καθυστέρηση ετών…
Βέβαια αυτά φαίνεται πως και με την αριστερή κυβέρνηση είναι …ψηλά γράμματα.

Αλλάζουν οι συμμετοχές με βάση ηλικία και συχνότητα;

Όμως αυτό που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι πως ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για αύξηση της συμμετοχής τους στις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικά στις απεικονιστικές.
Στη μελέτη που πραγματοποίησε ο οργανισμός φαίνεται ξεκάθαρα πως γίνεται σύγκριση του τρόπου αποζημίωσης των εξετάσεων σε Ελλάδα και Βέλγιο όπου οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα ανάλογα με τον αριθμό των εξετάσεων που κάνουν.

Μάλιστα η συγκεκριμένη αναφορά περιλαμβάνεται και στις προτάσεις που εστάλησαν στους εμπλεκόμενους φορείς προς αξιολόγηση. Σημειώνεται χαρακτηριστικά από τον ΕΟΠΥΥ: «Στο Βέλγιο οι απεικονιστικές εξετάσεις κοστολογούνται σε σχέση με τη συχνότητα με την οποία γίνονται, δηλαδή οι συχνότερα συνταγογραφούμενες έχουν χαμηλότερη τιμή.

Παράλληλα η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτές αυξάνει ανάλογα με το πόσο συχνά επαναλαμβάνει εξετάσεις (υπάρχει και ηλικιακή διαφορά σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής).»

Κατά τα άλλα με βάση την πρόταση για ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που κάνει ο ΕΟΠΥΥ και τέθηκε υπόψη του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των τιμών, ώστε να υπάρχει έλεγχος της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων και να γίνει εξοικονόμηση πόρων «προκειμένου στο άμεσο μέλλον να εισαχθούν και νέες διαγνωστικές εξετάσεις στον κατάλογο των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ ιατρικών πράξεων».

Στο άμεσο πλάνο πάντως για μείωση των τιμών είναι οι εξετάσεις βιολογικών υγρών καθώς κρίνεται ότι είναι υψηλότερα κοστολογημένες σε σχέση με τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Αντίθετα οι απεικονιστικές εξετάσεις στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι έχουν περίπου αντίστοιχες με τη Γερμανία τιμές αποζημίωσης και κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τη Σουηδία.

10 σχόλια:

  1. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΪΔΙ! (ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΟΪΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ! ΜΟΝΟ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.
    ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΡΗΞΗ ΤΩΡΑ.ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΥΤΟΙ.
    ΕΙΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΑ ΤΟΣΟ ΙΘΑΓΕΝΗΣ. ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΩ ΟΤΙ ΜΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΝΟΗΜΩΝ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 3 ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ.
    ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΟΛΥ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 3.
    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΜΕΣΑ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΤΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΙΤΙΟ ΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΜΩΝ.
    Μαθιουδάκης Στ.(βιοπαθολόγος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έγινε σύγκριση τιμών στις εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής για να μη φανεί πόσο γελοία φθηνότερα κοστολογούνται στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις παραπάνω χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω μία πρόταση, που θα βοηθήσει την Πολυχρονεμένη μας Κυβέρνηση για να βρει ρευστό για τους μισθούς και τις συντάξεις! Προτείνω λοιπόν να εφαρμοστούν οι νέες τιμές αναδρομικά από το 2014! Ας βοηθήσουμε και μεις οι γιατροί λιγάκι! Δεν θα χάσουμε δα και τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω μια άλλη πρόταση. Να τις προσφέρουμε δωρεάν. Δεν μας πληρώνουν που δεν μας πληρώνουν, τουλάχιστον να μας δώσουν και μια πλάκα να την αναρτήσουμε στα ιατρεία μας, για να έχουμε την ..... καμαρώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν μεχρι 20.000 πληρωνει με κρατικο τιμολογιο και απο κει και περα με αυτες που λενε ενταξει.
    αλλα πρεπει να υπαρχει και ελαχιστη αμοιβη , δεν μπορει να κανεις αιμοληψια ενα σακχαρο και να μην βγαζεις ουτε την αιμοληψια.....
    μονο ετσι ενισχύονται οι αυτοαπασχολουμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκιστους Κουρουμπλη, δεν αντιδρουν ότι και να κάνεις. Πρώτη φορά αριστερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σςςςςςςςςς.... μη φωναζετε θα ξυπνησει ο ΠΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΑΝ ΕΜΕΝΕ ΕΝΑΣ ΣΥΜΕΜΒΛΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ΤΙΠΟΤΑ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή οι τιμές μερικών εξετάσεων είναι στο κόστος, πιθανολογώ ότι σαν κόστος στη Γερμανία/ Σουηδία θεωρούν το ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥ αντί του συνολικού κόστους εκτέλεσης εξετάσεων/παροχής υπηρεσιών. Είναι λάθος ή υστεροβουλία ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή