Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: έτσι θα αυξηθεί η αγορά ελληνικών γενοσήμων στην Ελλάδα!



Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος

HEALTH REPORT.GR

Καιρό τώρα, στόχος όλων των τελευταίων κυβερνήσεων είναι να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων ώστε να επιτευχθεί οικονομία στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ειδικά μάλιστα τα ελληνικώς παραγόμενα φάρμακα αναμένεται να στηριχθούν από τη νέα αριστερή κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον έχει επανειλημμένα δηλώσει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ωστόσο τα γενόσημα παραμένουν καθηλωμένα στο 18%-20% της αγοράς παρά τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τους δανειστές ότι θα γίνουν προσπάθειες οι πωλήσεις γενοσήμων να αγγίξουν το 60%.

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι μέσω του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρου Τρύφων, επισημαίνουν πως έχουν γίνει αλλεπάλληλα λάθη στο χειρισμό της φαρμακευτικής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια με συνέπεια τα γενόσημα να είναι καθηλωμένα. Ο κ.Τρύφων εντοπίζει τα λάθη αυτά πρωτίστως στον τρόπο συνταγογράφησης.

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για την αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, διευκολύνεται η συνταγογράφηση από τον γιατρό μοναδικών δραστικών, δηλαδή ουσιαστικά ακριβότερων εισαγομένων φαρμάκων.

Ο Θ.Τρύφων

Κατά τον κ.Θ.Τρύφων η λύση είναι να υπάρχει ένα διπλό σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την αναγραφή της δραστικής ουσίας όσο και την εμπορική ονομασία που θα έχει το δικαίωμα να προτείνει ο θεράπων ιατρός, ειδικά όταν συνταγογραφεί γενόσημα φάρμακα. Και αυτό διότι μόνο έτσι δε θα αφαιρείται η ταυτότητα του Ελληνικού γενοσήμου που είναι η εμπορική του ονομασία.

Παράλληλα κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα στους φαρμακοποιούς αφού ο επαγγελματίας του κλάδου θα πρέπει να έχει κι αυτός σαφές κίνητρο και να κρατάει τη συνταγή σε Ελληνικό γενόσημο και φυσικά να υποκαθιστά με εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο.

Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θα προχωρήσει σε κοινές δράσεις με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ποιότητα του Ελληνικού γενοσήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου