Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Στήριγμα και στους φαρμακοποιούς Κρήτης από Κουρουμπλή & Ξανθό



Και το κομμάτι των φαρμακοποιών εκτός από τα θέματα δημόσιας υγείας, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κρήτη την Μ. Πέμπτη, στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη περιοδεία που ξεκίνησε η ηγεσία του υπουργείου στην περιφέρεια.

Ειδικότερα, μετά από πρόσκληση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε την Μ. Πέμπτη, συνάντηση με τους δύο άνδρες του υπουργείου Υγείας.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν εκτενώς τα προβλήματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς και ζητήθηκε η επίλυσή τους στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Ο Υπουργός φάνηκε να είναι ενήμερος των προβλημάτων του κλάδου, και του ζητήθηκε η όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία με τον ΠΦΣ.
Τέλος, στον υπουργό κατατέθηκε υπόμνημα με τις προτάσεις του ΠΦΣ και του Συντονιστικού των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης.

Τα πιο σοβαρά και επείγοντα ζητήματα αυτή την στιγμή που αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικός κόσμος, είναι το ωράριο και οι πολλαπλές άδειες. Το διευρυμένο ωράριο, έχει δημιουργήσει αλαλούμ στον κλάδο και έχει διαλύσει στην κυριολεξία τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις. Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, ζητούν επιμόνως μία όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επίλυση για ένα ρυθμισμένο ωράριο το οποίο να μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και να προστατεύει παράλληλα τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα φαρμακεία τους, τα οποία είναι γεγονός, ότι στα χρόνια της βαθειάς μνημονιακής ύφεσης πολλά έκλεισαν.

Όπως έχει τονίσει στο onMed και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος, «δεν μπορούμε να προσφέρουμε διημερεύσεις και διακυκτερεύσεις όταν ένας φαρμακοποιός έρχεται, ανοίγει και κλείνει όποτε εκείνος θέλει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Βασικός γνώμονας του πλαισίου λειτουργίας, συνεχίζει, πρέπει να είναι η άμεση και απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ασθενών στο φάρμακό τους και για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να συνεχίσουν να υπάρχουν τα φαρμακεία της γειτονιάς. Η επένδυση στην υγεία είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος και όχι μόνον οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις.
Θέλουμε να λυθεί το θέμα του ωραρίου, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ζητάμε συγκεκριμένο ωράριο προκειμένου να έχουμε κατ επέκταση και αυξημένες εφημερίες, ώστε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δαγρές τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο θεσμός των διευρυμένων αυξάνει την ανεργία στον κλάδο των φαρμακείων, αφού κάνει αναδιανομή του πλούτου υπέρ των κεντρικών και εις βάρος των φαρμακείων της γειτονιάς. Επιπρόσθετα, έχει καταστραφεί ο θεσμός των εφημεριών». Φυσικά είναι γεγονός ότι στην περιφέρεια εξακολουθούν και υπάρχουν τα φαρμακεία της γειτονιάς, τα οποία αντιστέκονται σθεναρά στην νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Αλλά και το ζήτημα των πολλαπλών αδειών απασχολεί εντονότατα τον φαρμακευτικό κλάδο και ήδη ο υπουργός Υγείας, έχει τονίσει ότι το θέμα θα ρυθμιστεί στο νομοσχέδιο για το φάρμακο που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (και θα περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα οι ρυθμίσεις για το ΕΣΥ και ΠΕΔΥ που έμειναν εκτός από το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης) και αναμένεται να είναι έτοιμο προς τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου