Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κατά ΕΟΠΥΥ για κουρέματα και πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
HEALTH REPORT

Κατά των κουρεμάτων αλλά και του «κόφτη» που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή από τον ΕΟΠΥΥ για λόγους …οικονομίας, τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Άννα Μαστοράκου με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό εκφράζει την έντονη αντίδρασή της να τεθεί ανώτατο όριο στις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε ασφαλισμένος με την αποζημίωση του Οργανισμού.
Σημειώνει μάλιστα πως οι ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται με τον οργανισμό μετά τα αλλεπάλληλά κουρέματα και τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές αδυνατούν πια και να επιβιώσουν.

Σχετικά με το πλαφόν στις εξετάσεις που άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές Απριλίου η πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Πατρών μιλά για τα προβλήματα του συστήματος αλλά μεταξύ άλλων και τις λανθασμένες καταγραφές που γίνονται.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της: «Εκτελεσθείσες παρακλινικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους από τους συμβεβλημένους ιατρούς έχουν υποστεί άδικες και αδικαιολόγητες περικοπές, κατά τον έλεγχο των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών (ΙΕΕ), βάσει πάντα των οδηγιών του ΕΟΠΥΥ.

Αυτές οι περικοπές οφείλονται σε ανυπαρξία κωδικών που να αποτυπώνουν υπαρκτές ιατρικές πράξεις, σε αδυναμίες εγγραφής και καταλογισμού του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-dapy) των εξετάσεων, καθώς και σε έλλειψη εμπειρίας και ορθολογικής επιστημονικής αντίληψης των ΙΕΕ περί κλινικού ιατρικού ελέγχου».
Εκτός αυτού η κ.Μαστοράκου μιλά ουσιαστικά και για ασφαλσιμένους δύο ταχυτήτων καθώς ο ΕΟΠΥΥ δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους να αποζημιωθούν για μια εξέταση εάν πάρουν σχετική έγκριση. Η κ.Μαστοράκου τονίζει: «Δεν είναι σαφής η κατάργηση του ανώτατου ορίου δαπάνης για τις ακτινολογικές εξετάσεις, γεγονός που αναδεικνύεται και στο αποσταλέν έγγραφο:

«Εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως για παράδειγμα Αξονικές και Μαγνητικές Τομογραφίες και Έγχρωμοι Υπέρηχοι (Triplex) που βρίσκονται εκτός των ορίων έγκρισης, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να αποζημιωθούν στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν, μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΠΥΥ ». Η διευκρίνιση αυτή προφανώς δεν αναφέρεται στο σύνολο των ασφαλισμένων, που οδηγούνται μαζί με τους ιατρούς τους, σε περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Πόσα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος για εξετάσεις

Ψίχουλα δίνει τελικώς ο ΕΟΠΥΥ για αυτή τη βασική κάλυψη των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του. Και αυτό διότι το συνολικό κονδύλι για διαγνωστικές εξετάσεις κουρεύεται συνεχώς με συνέπεια σε κάθε ασθενή να αντιστοιχούν ετησίως περί τα 30 ευρώ!

Η Πρόεδρος του ΙΣΠατρών Άννα Μαστοράκου

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών λέει προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ: «Η πολιτική απόφαση για εφαρμογή πενιχρών κλειστών προϋπολογισμών από τον ΕΟΠΥΥ θέτει σαφέστατα ανώτατα όρια εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

κ. Πρόεδρε, το ποσό που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, δεν υπερβαίνει το 7% του συνολικού προϋπολογισμού του (380 εκατ). Το ποσό που προορίζεται για τις παρακλινικές εξετάσεις είναι της τάξεως των 30 ευρώ ετησίως ανά ασφαλισμένο και δεν είναι ικανό να διασφαλίσει το βασικό κόστος προμήθειας των αναλώσιμων αντιδραστηρίων, του απαραίτητου ποιοτικού ελέγχου καθώς και της συντήρησης του τεχνολογικού εξοπλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου