Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Απόρριψη ΣΙΔΕΙΔΕΛ της πρότασης υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 
Προς τα μέλη του ΣΙΔΕΙΔΕΛ

Πάτρα,19/4/2015 

Ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος απορρίπτει κάθε συζήτηση για την υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με την πρόταση του ΕΟΠΥΥ, που εστάλη στους φορείς στις 7/4/2015.

Είναι γνωστό πως:

· Οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα εδώ και 24 χρόνια.

· Στο διάστημα αυτό το λειτουργικό κόστος των εργαστηρίων αυξήθηκε στην Ελλάδα σημαντικά, όχι μόνο λόγω της αύξησης των χρησιμοποιούμενων αναλώσιμων, αλλά και λόγω της επιβολής πρόσθετων εξόδων (ISO, Ποιοτικός έλεγχος, διαχείριση αποβλήτων, αμοιβή ελεγκτικών εταιρειών).

· Τα έσοδα των εργαστηρίων συρρικνώνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, μέσω της επιβολής plafond, clawback και rebate αφενός και αφετέρου εξαιτίας της παρακράτησης του 10% και της μη πληρωμής όλων των μηνών κατ΄έτος.

· Ο προϋπολογισμός για τις εργαστηριακές εξετάσεις έχει καθηλωθεί σε χαμηλά ποσοστά (325 εκμ. αντί του ελάχιστα απαιτούμενου των 580 εκμ. ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ).

· Το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο ο ΕΟΠΥΥ το προβάλλει ως μέτρο εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών, στην πραγματικότητα έχει στόχο να μειώσει ακόμη πιο πολύ τις κρατικές δαπάνες για την εργαστηριακή κάλυψη των ασφαλισμένων. Το γεγονός αυτό δεν λειτουργεί μόνο εις βάρος των εργαστηριακών γιατρών, λειτουργεί κυρίως εις βάρος των Ελλήνων ασφαλισμένων, οι οποίοι, καθώς αδυνατούν όλο και πιο πολύ να καλύψουν οικονομικά τις βασικές τους ανάγκες, θα βρεθούν στο έλεος της τύχης, αφού ο ΕΟΠΥΥ και το ίδιο το κράτος δεν έχει να τους προσφέρει καμία εναλλακτική λύση. Οι κρατικές δομές , δυστυχώς, βρίσκονται σε πορεία αποδόμησης και λίγο πριν από την απόλυτη κατάρρευση.

Πιστεύουμε, ότι σήμερα είναι ρεαλιστικό, αναγκαίο και ουσιαστικό να ανοίξει ο διάλογος για την αύξηση των δαπανών για την υγεία και για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας ενός αξιόπιστου Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Ο ΕΟΠΥΥ για άλλη μια φορά με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο θέλει να ισοσκελίσει και να μειώσει περαιτέρω έναν προϋπολογισμό που μόνο φτώχεια και εξαθλίωση εξασφαλίζει. 

Ασφαλώς, τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας, γνωρίζουν τα προβλήματα των υγειονομικών και κυρίως την απελπισία των φτωχοποιημένων Ελλήνων. 

Πιστεύουμε, ότι έχουν πλέον εξαντλήσει την επιχειρηματολογία τους για δήθεν νοικοκυρέματα και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Φαίνεται, πως αυτά δεν αποτελούν, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, κύριο μέλημά τους. 
Οι αποφάσεις και οι μεθοδεύσεις τους , είναι χρήσιμες για τα λογιστήριά τους, που ασχολούνται με τις λογιστικές εγγραφές και τα κρατικά έσοδα και φυσικά για τους μεγάλους επενδυτές, που εδώ και δεκαετίες αξιοποιούν τα ευρωπαϊκής κατεύθυνσης νομοθετήματα που έχουν υιοθετηθεί από τις Ελληνικές κυβερνήσεις και απλώνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Υγεία χωρίς περιορισμό και όρια. (βλ. απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, συρρίκνωση μισθολογικού κόστους εργαζομένων, ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.α.).

Χωρίς να γίνεται αναφορά για την αντιμετώπιση των εξουθενωτικών για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς πολιτικών του clawback,rebate, plafond, της κατ΄ουσίαν στάσης πληρωμών που εφαρμόζει σε βάρος τους ο ΕΟΠΥΥ, του παραλογισμού των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την εφορία, που εμφανίζουν ως έσοδα τα ποσά του rebate και clawback , η υποκοστολόγηση θα προσθέσει ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα στο σύνολο αυτών που ήδη υπάρχουν και αυτό καθιστά πλέον ιδιαίτερα δύσκολη τη θέση των αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών γιατρών.

Για το Δ.Σ. του Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ

Ο Πρόεδρος                   Η Γ.Γραμματέας

Λυκούργος Γρηγοράκης   Γεωργία Ροδοπούλου
Ακτινοδιαγνώστης            Μικροβιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου