Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Νίκος Νικολόπουλος: Να ελεγχθούν οι διαδικασίες ανάθεσης της εκκαθάρισης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες

thebest.gr.
Τον έλεγχο των διαδικασιών ανάθεσης της εκκαθάρισης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες, θέτει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής και Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στη σελίδα διαδικτύου «dikaiologitika.gr», πληροφορηθήκαμε, ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει επιλέξει πέντε ελεγκτικές εταιρίες για την εκκαθάριση των υποβληθέντων δαπανών από κλινικές και γιατρούς προς τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρεται, τα έσοδα αυτά θα προκύψουν απευθείας από τις εταιρείες ή τους γιατρούς, που θα ελεγχθούν. Άρα, για να πάρει ένα διαγνωστικό κέντρο ή ένας ιδιώτης γιατρός τα χρήματα, που του οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να ελεγχθεί από κάποια ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία (ΙΕΕ) και ταυτόχρονα, να την πληρώσει για τις υπηρεσίες της.

Κατά της συγκεκριμένης απόφασης για τις ΙΕΕ έχουν ταχθεί επίσημα σχεδόν το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ενώ ειδικά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, έχει προχωρήσει σε ενημέρωση και της Οικονομικής Εισαγγελίας για τα περαιτέρω. Επίσης, προκαλεί εντύπωση ότι, οι ΙΕΕ δεν έχουν καταφέρει να επιταχύνουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων, έτσι ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια στους παρόχους.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ακόμα δεν έχουν πραγματοποιήσει τις εκκαθαρίσεις, ως όφειλαν.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες, που έχουν γίνει στην οικονομική εισαγγελία, σχετικά με κλινικό έλεγχο που γίνεται χωρίς την παρουσία γιατρών, γεγονός που επίσης υποβαθμίζει το τελικό αποτέλεσμα των ελέγχων.

Ο κ. Νικολόπουλος θέτει τις εξής ερωτήσεις:

- Αληθεύει ότι υπάρχουν καταγγελίες από μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκε το ελεγκτικό τμήμα του ΕΟΠΥΥ σε ΙΕΕ, δεν πέρασαν ποτέ από επίσημο ΔΣ, ενώ επίσης δεν υπάρχουν ούτε καταγραφές από σχετικές συζητήσεις σε επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του σχετικού ΔΣ;

- Έχετε προβλέψει την υποχρέωση παρουσίας ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ στην διαδικασία επεξεργασίας των ιατρικών φακέλων και δεδομένων των ελλήνων ασφαλισμένων;

Τέλος ο κ. Νικολόπουλος ζητά:

- Αναλυτικές καταστάσεις κόστους έργου, ανά ελεγκτική ιδιωτική εταιρεία, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ρήτρες μη έγκαιρης παράδοσης έργου κλπ, όσον αφορά στην ανάθεση της παροχής υπηρεσιών, που θίγει η παρούσα.

- -Το ιδιωτικό συμφωνητικό ή οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο παραχώρησης ή ενοικίασης του κτιρίου, που ο ΕΟΠΥΥ έσπευσε να παραχωρήσει στις ελεγκτικές εταιρείες, τις οποίες έχει επιλέξει (κτίριο του ΕΤΑΠ - MME που βρίσκεται στην Πεύκη) για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή