Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Καταρρέει το ΕΣΥ λόγω οικονομικής ασφυξίας



HEALTH VIEW.GR. Καταρρέουν τα δημόσια νοσοκομεία λόγω οικονομικής ασφυξίας! Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους τα νοσοκομεία έχουν χρηματοδοτηθεί μόλις με 43,3 εκατ. ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν λάβει τακτική κρατική χρηματοδότηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 43,3 εκατ. ευρώ ήταν η χρηματοδότηση του μηνός Ιανουαρίου, η οποία μάλιστα ήταν μειωμένη κατά 50%! 
Σύμφωνα όμως με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόνο για τον μήνα Ιανουάριο οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων ανήλθαν στα 87,7 εκατομμύρια ευρώ. Όπως μάλιστα διαμηνύει το υπουργείο, τα νοσοκομεία έλαβαν λιγότερα χρήματα διότι είχαν συνολικά ταμειακά διαθέσιμα κατατεθειμένα σε τράπεζες 258,5 εκατομμύρια ευρώ. Από τα οποία τα 93,4 εκατομμύρια είναι δεσμευμένα. 

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων για το 2015 είναι στο 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,61 δισ. το 2014. Το ποσό αυτό αφορά την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και άλλες υπηρεσίες. 

Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία τα νοσοκομεία πλέον αδυνατούν να στηρίξουν υφιστάμενες λειτουργίες τους, με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη. 

Για τον κίνδυνο διακοπής των προμηθειών στα νοσοκομεία, προειδοποιούν και οι προμηθευτές σύμφωνα με τους οποίους από τον Δεκέμβριο του 2014 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προχώρησαν σε πλήρη διακοπή των πληρωμών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές Νοσοκομείων με συνολικά 14 – 16 μήνες καθυστέρηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου