Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Επιστολή προς τους πολίτες

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194 
Web: www.ish.gr, e-mail: info@ish.gr

Ηράκλειο, 16/04/2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Φίλε/η συμπολίτη/ισσα, 

δυστυχώς για άλλη μία φορά, με αφορμή το θάνατο ενός νέου ανθρώπου από επιπλοκή μίας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων για την αιτία που τον προκάλεσε. Χρειαζόταν να πάρει αντιβίωση; Πώς πήρε την αντιβίωση χωρίς να τον δει γιατρός; Γιατί δεν επισκέφτηκε νωρίτερα γιατρό, και πολλά άλλα γιατί και πώς, τα οποία δυστυχώς δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα! Συμφωνούμε όλοι, είναι θλιβερό να χάνονται ανθρώπινες ζωές στις μέρες μας από τέτοιες αιτίες!

Ως Ιατρικός Σύλλογος δε θα σταθούμε στο να αποδώσουμε ρόλους και ευθύνες, ούτε θα κρίνουμε εκ των υστέρων τι έφταιξε. Στην άσκηση της ιατρικής, από την έγκαιρη διάγνωση ως την ενδεδειγμένη θεραπεία, μετέχουμε όλοι. Με αφορμή, όμως, αυτό το δυσάρεστο γεγονός, θέλουμε να τονίσουμε κάποια σημαντικά θέματα στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων υγείας.

Φίλε/η συμπολίτη/ισσα, 

δείξε εμπιστοσύνη στο γιατρό σου! Τίποτα δε μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική εξέταση! Ο γιατρός σου, αφού σε εξετάσει, είναι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει τη σοβαρότητα του ιατρικού σου προβλήματος, να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, να παρακολουθήσει την πορεία της ασθένειας που σε ταλαιπωρεί, να σε συμβουλεύσει ώστε να αποθεραπευτείς γρήγορα. Ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν χρόνιες παθήσεις, οπότε και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι αυξημένη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις ...

Αρκετά συχνά, νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα υγείας δεν απευθύνονται έγκαιρα στο γιατρό τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, είναι λάθος να αναζητείται η θεραπεία σε φιλικές συμβουλές - θεραπείες ή στο ντουλάπι των φαρμάκων που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια! 

Η αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας μας, είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί από κανένα νομικό πλαίσιο. Απαιτεί συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας, όλων ημών των επαγγελματιών της Υγείας, για την καλύτερη ενημέρωση για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων.

Φίλε/η συμπολίτη/ισσα,

γνωρίζεις φυσικά ότι, είναι απόλυτα λανθασμένη η χρήση φαρμάκων και κυρίως αντιβιοτικών (που χρησιμοποιούνται συχνότερα), χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει τις περισσότερες φορές αντίθετα αποτελέσματα, παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες, δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες, εμφανίζονται επιπλοκές από το λανθασμένο τρόπο χορήγησης (δοσολογία, χρόνος αγωγής, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα κλπ.). Και η λανθασμένη χρήση, όμως, φαρμάκων άλλων κατηγοριών (αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά, αντιαλλεργικά κτλ) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και απρόβλεπτες συνέπειες ... 

Χωρίς υπερβολές και ακρότητες, με υπευθυνότητα και σεβασμό, με διάθεση συνεργασίας με όλους τους λειτουργούς της Υγείας, επιβάλλεται να περάσουμε γρήγορα από τη στείρα αντίδραση του καταλογισμού ευθυνών, στη δημιουργική δράση της σωστής ενημέρωσης σου!

Ο ιατρός σου είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις … και μην ξεχνάς,

Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή !!! 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΧΙΑΔΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου