Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Κίνδυνος για έλλειψη φαρμάκων από την αναιμική ρευστότητα σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία



Σε φαύλο κύκλο και τελικά ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, θα οδηγήσει μη εξόφληση των φαρμακοποιών στο τέλος του μήνα, προειδοποιούν έξι φορείς, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

IATRONET

Σε έλλειψη φαρμάκων στην αγορά οδηγεί η ελάχιστη έως μηδενική ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Έως το τέλος του μήνα, ο ΕΟΠΥΥ θα έχει – στην καλύτερη περίπτωση – ρευστότητα 70 εκατομμυρίων ευρώ, όταν πρέπει να πληρώσει μόνο στους φαρμακοποιούς 160 εκατομμύρια για συνταγές Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, τα δημόσια νοσοκομεία καθυστερούν από 12 έως 14 μήνες να εξοφλήσουν το φαρμακευτικό υλικό, με τα χρέη τους να έχουν φτάσει σήμερα στο 1,2 δισ. ευρώ.

Τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά συζήτησαν την Τρίτη – σε έκτακτη σύσκεψη – έξι φορείς του φαρμάκου, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).

Οι εκπρόσωποι των φορέων εκφράζουν την αγωνία τους για την περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορέσει να προχωρήσει σε εξόφληση των παρόχων μέχρι τα τέλη του Απριλίου.

Το αποτέλεσμα θα είναι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων, που θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής με πρώτα θύματα τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορούν να τηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας για την ελληνική αγορά

Ρευστό

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε ο φαύλος κύκλος που θα προκύψει από τυχόν στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ:

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο Οργανισμός δεν θα πληρώσει τα φαρμακεία, εκείνα δεν θα πληρώσουν τις αποθήκες (σήμερα δίνουν επιταγή μέχρι την ημερομηνία εξόφλησής τους από τον ΕΟΠΥΥ).

Με ανάλογο τρόπο, οι αποθήκες δεν θα πληρώσουν τις εταιρείες, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να εισαγάγουν φάρμακα, καθώς οι πολυεθνικές ζητούν πληρωμή με την παράδοση (cash on delivery).

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου