Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

«Πετάει» η δαπάνη για φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΥΠΕΡΒΑΣΗ 45 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2015

Υπέρβαση ύψους 45 εκατ. ευρώ παρουσιάζει η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, το α΄ τρίμηνο του έτους. Πιο αναλυτικά, η δαπάνη τον Μάρτιο ανήλθε στα 180 εκατ. ευρώ έναντι 165 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, καταγράφοντας έτσι υπέρβαση 15 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, «εκτροχιασμός» της δαπάνης σημειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 13 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο κατά 17 εκατ. ευρώ.

«Κλείδωσε» 

Συνολικά, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τον 2015 έχει «κλειδώσει» στα 2 δισ. ευρώ, με την επιπλέον δαπάνη να καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες (claw back).

Από την πλευρά της πάντως, η ηγεσία του υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τα μέτρα που αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα θα συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η καθιέρωση «κλειστών» προϋπολογισμών σε ομάδες φαρμάκων (όπως τα φάρμακα υψηλού κόστους) ενώ ήδη «ενεργοποιήθηκε» η Επιτροπή διαπραγμάτευσης και εμπιστευτικότητας φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ. Μόνο από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ – από τα οποία περί τα 50 εκατ. ευρώ από το φάρμακο- μέσα στο 2015.

Στο μεταξύ, επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας «άμεσα να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα» με αφορμή τον θάνατο 44χρονου ασθενή σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, ο οποίος ανήμερα το Πάσχα εισήχθη με συμπτώματα φαρυγγίτιδας και δύο ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική του νοσοκομείου μετά από επιπλοκή της λοίμωξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου