Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Δείτε πόσο κοστίζουν μαγνητική και αξονική σε Ελλάδα-Γερμανία-Σουηδία! Το παιχνίδι των τιμών και τα κουρέματα

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Της Έλενας Μπρέγιαννη

Το …έργο είναι γνωστό: όταν μια κυβέρνηση θέλει να κουρέψει τις δαπάνες για τις εξετάσεις επικαλείται τις υψηλές τιμές που υπάρχουν στη χώρα μας. Κάπως έτσι πράττει και η αριστερή κυβέρνηση που ξεκινά να παζαρεύει τις τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις για να εξοικονομήσει κονδύλια…ελέω θεσμών.

Και βέβαια πάντοτε σε αυτές τι περιπτώσεις τα κουρέματα είναι σε βάρος των ασθενών οι οποίοι συνήθως καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους.

Ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά λοιπόν τις διαπραγματεύσεις για να μειώσει τις τιμές των διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων στη χώρα μας επικαλούμενος υψηλές τιμές. Μάλιστα όπως προκύπτει και από τη σχετική μελέτη που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών αφού…κάτι τέτοιο γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη!

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Στο Βέλγιο οι απεικονιστικές εξετάσεις κοστολογούνται σε σχέση με τη συχνότητα με την οποία γίνονται, δηλαδή οι συχνότερα συνταγογραφούμενες έχουν χαμηλότερη τιμή.
Παράλληλα η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτές αυξάνει ανάλογα με το πόσο συχνά επαναλαμβάνει εξετάσεις (υπάρχει και ηλικιακή διαφορά σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής).»

Ωστόσο όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί η Ελλάδα απέχει πολύ στις τιμές από τις χώρες που επικαλείται ο ΕΟΠΥΥ.
Δείτε παρακάτω στον πίνακα τις τιμές στη μαγνητική τομογραφία και την αξονικήσε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία. 
(Πατήστε ΚΛΙΚ επάνω στην εικόνα του ΠΙΝΑΚΑ)
Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Σουηδία οι απεικονιστικές εξετάσεις, οι μαγνητικές και οι αξονικές, χρεώνονται πολύ περισσότερο από ότι στη χώρα μας. Και τη στιγμή μάλιστα που ο αντίστοιχος ΕΟΠΥΥ στις χώρες αυτές πληρώνει και στην ώρα του, ενώ η αγορά αφορά και σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

1 σχόλιο:

  1. Κουρέματα συνάδελφοι. Γιατί όχι? Τα αμνοερίφια τα κουρεύουν όταν έρχεται το καλοκαίρι. Και αφού το καλοκαίρι έρχεται κι εμείς είμαστε πρόβατα ας μη βελάζουμε (φωνάζουμε ήθελα να πώ) κι ας κάτσουμε να μας κουρέψουν ήσυχα-ήσυχα! Έτσι θα γλυτώσουμε και τις στραβοψαλιδιές! Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή