Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Απίστευτο: Με το νέο πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις χρεώνουν και τους καρκινοπαθείς!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - HEALTH REPORT.GR

Το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων τέθηκε σε εφαρμογή τα τελευταία 24ωρα και μαζί του έφερε και δραματική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για πανάκριβες εξετάσεις ακόμη και καρκινοπαθείς, όταν έχει ξεπεραστεί το πλαφόν που έχει ορισθεί.

Ειδικότερα το νέο σύστημα ορίων περιορίζει τον συνταγογράφο γιατρό ανάλογα με την ειδικότητα του, σε συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων (ποσότητα), ανά παραπεμπτικό και ανά Διαγνωστικό Τμήμα. Εφόσον ο γιατρός επιθυμεί να υπερβεί αυτό το όριο, στο παραπεμπτικό για τις εξετάσεις που αποτελούν την υπέρβαση, αναγράφεται στο κάτω μέρος του: «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο».

Κάτι που σημαίνει όμως πως ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις που αναγράφονται στο παραπεμπτικό αλλά πληρώνοντας αδρά από την τσέπη του.
Σε διαφορετική περίπτωση οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται σε δημόσιες δομές όπου η συμμετοχή είναι μηδενική.

Βέβαια φαίνεται πως η κυβέρνηση ξεχνά πως προς ώρας ουδείς μπορεί να κάνει εξετάσεις στον δημόσιο τομέα όταν τις χρειάζεται. Ειδικά μάλιστα οι καρκινοπαθείς που επιβάλλεται να τηρούν τους χρόνους.
Στις μονάδες του ΠΕΔΥ δεν υπάρχουν μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά ούτε για …δείγμα. Στα νοσοκομεία η αναμονή για μια εξέταση και δη απεικονιστική, είτε θα γίνει μετά από μεγάλη αναμονή είτε θα γίνει σε μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας καθότι λεφτά για καινούρια δεν υπάρχουν.

Συνέπεια είναι οι ασθενείς και ειδικά οι καρκινοπαθείς, που βιάζονται να γνωρίζουν σε τι κατάσταση είναι η υγεία τους, να υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους όταν το πλαφόν έχει κλείσει.

Δείτε χαρακτηριστικά το παρακάτω παραπεμπτικό το οποίο εξαιτίας του πλαφόν δεν καλύφθηκε από τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα ο ασθενής με καρκίνο να αναγκαστεί να πληρώσει από την τσέπη του 600 ευρώ για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις!

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση καρκινοπαθούς που υποχρεώθηκε να καταβάλει ένα τέτοιο υψηλό ποσό για τις βασικές του εξετάσεις.


Αλλά ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας κάνουν …οικονομία και σφυρίζουν αδιάφορα, καθώς ξεκάθαρα δηλώνεται πως πρέπει να γίνει περιστολή των δαπανών και στις διαγνωστικές εξετάσεις…Για τις ανάγκες των ασθενών ποιος ενδιαφέρεται…

1 σχόλιο:

  1. Εγώ μπαίνω στη συνταγογράφηση με το google chrome. Πριν λίγο δοκίμασα και έγραψα στον εαυτό μου 15 αξονικές και τις πήρε όλες χωρίς να εμφανίζεται κανένας κόφτης και χωρίς να εμφανίζεται καμμία προειδοποίηση πουθενά! (Το πλαφόν της ειδικότητάς μου είναι 2 αξονικές). Τι συμβαίνει λοιπόν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή