Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα Ιαματικά και το Σάρλιτζα - Πιέζουμε συνεχώς για το Σάρλιτζα, λέει η Καλογήρου

http://www.emprosnet.gr/
Οι κάτοικοι της Θερμής (βιντεο με τη δήλωση της Χρ. Καλογήρου)

Δεκάδες κάτοικοι και επαγγελματίες της Θερμής, κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ στα χέρια τους, πήγαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη το απόγευμα και ζήτησαν να λειτουργήσουν ξανά τα ιαματικά Λουτρά και να αξιοποιηθεί το Σάρλιτζα.

Σε ψήφισμα που παρέδωσαν στο Συμβούλιο τονίζουν ότι «Στη Λουτρόπολη Θερμής και κατ’ επέκταση στο νησί της Λέσβου διαπράττεται έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος και πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας». Η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου εξήγησε ότι αυτό που αναμένει η Περιφέρεια είναι η πολιτική βούληση για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα και των Ιαματικών λουτρών. Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα στο αυριανό φύλλο του «Ε». 

Ανακοίνωση της Κίνηση Πολιτών Λέσβου για τα «Ιαματικά Λουτρά» και το «ΣΑΡΛΙΤΖΑ»

Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί;;;

Το πρώην ΤΣΑΥ και νυν Ε.Τ.Α.Α. από το 1992 έως σήμερα έχει δαπανήσει 112.000.000 Δρχ. και πάνω από 330.000 € για σειρά μελετών και ανασκαφές, συν 108.000 € (που πρωτόδικα έχει επιδικασθεί από το Πολυμελές πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης στο Δήμο Λέσβου- Θα εκδικασθεί σε Β΄ βαθμό τον Σεπτέμβριο 2015), συν δικαστικά έξοδα κλπ , κλπ ….και δεν έχει δαπανήσει ούτε μία δρχ. ούτε ένα € για τη συντήρηση του χαρακτηρισμένου αρχιτεκτονικού μνημείου όλα αυτά τα χρόνια. 

Δυσαρέσκεια από τον κόσμο, δεν έφυγε ικανοποιημένος.

Σε τυπική υιοθέτηση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας της Κίνησης Πολιτών Λέσβου για την εγκατάλειψη των Ιαματικών Λουτρών Θερμής και το ΣΑΡΛΙΤΖΑ περιορίσθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Ένα ψήφισμα με 853 χειρόγραφες και 280 διαδικτυακές υπογραφές, που παρέδωσαν δεκάδες διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της κατ’ όνομα πλέον Λουτρόπολης Θερμής και πολιτών της Λέσβου, οι οποίοι κατέκλεισαν την αίθουσα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Έκδηλη η δυσαρέσκεια του κόσμου από τη μη ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Απαιτείται διαπαραταξιακή συναίνεση και συνεργασία για να αντιμετωπισθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα για το νησί.

Το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ως τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης για μια επί της ουσίας συζήτηση.

Το ερώτημα είναι, θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την καταστροφική πολιτική που οδήγησε στην κατάρρευση ενός ιστορικού πολιτισμικού μνημείου και στο κλείσιμο των ιαματικών λουτρών της Λουτρόπολης Θερμής ή θα κάνουμε τη ρήξη με το παρελθόν και με ουσιαστικά βήματα θα περάσουμε από τη φθορά στην ανάπτυξη;



Πιέζουμε συνεχώς για το Σάρλιτζα

Την άμεση επαναλειτουργία των λουτρών ζητούν οι κάτοικοι της Θερμής


«Περιμένουμε να εκφραστεί η πολιτική βούληση, προκειμένου να μπορέσουμε εμείς να συνδράμουμε στην αξιοποίηση του Σάρλιτζα» με αυτή την φράση ξεκίνησε την τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η αξιοποίηση του Σάρλιτζα τέθηκε υπό συζήτηση στη συνεδρίαση μετά από παρέμβαση που έκανε η Κίνηση Πολιτών Λέσβου για τα «Ιαματικά Λουτρά και το «Σάρλιτζα». 

Η κ. Καλογήρου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει, προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση του Σάρλιτζα, αλλά και την άμεση επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών της Θερμής.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΕΤΑΑ, την πρόβλεψη διάθεσης 100.000 ευρώ για τις εργασίες που απαιτείται να γίνουν, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι πηγές.

Παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια η διοίκηση του ΕΤΑΑ δεν έχει ανταποκριθεί. Κι έτσι είναι στον αέρα η επαναλειτουργία των λουτρικών εγκαταστάσεων.

Και ψήφισμα

Το Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών Λέσβου για τα ιαματικά λουτρά και το «Σάρλιτζα». Σε αυτό τονίζεται πως το Συμβούλιο υιοθετεί το αίτημα των φορέων της περιοχής που απαιτούν την άμεση επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών και την αποκατάσταση - αξιοποίηση του «Σάρλιτζα».

Χθες σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κίνηση διερωτάται ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η ΕΤΑΑ, κάνει λόγο για τυπική υιοθέτηση του ψηφίσματος από την Περιφέρεια και τονίζει πως ο κόσμος δεν έφυγε ικανοποιημένος, επειδή δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στην συνέχεια τονίζεται πως: «Απαιτείται διαπαραταξιακή συναίνεση και συνεργασία για να αντιμετωπισθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα για το νησί.
Το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ως τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης για μια επί της ουσίας συζήτηση.

Το ερώτημα είναι: Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την καταστροφική πολιτική που οδήγησε στην κατάρρευση ενός ιστορικού πολιτισμικού μνημείου και στο κλείσιμο των ιαματικών λουτρών της Λουτρόπολης Θερμής ή θα κάνουμε τη ρήξη με το παρελθόν και με ουσιαστικά βήματα θα περάσουμε από τη φθορά στην ανάπτυξη;» καταλήγει το ψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου