Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ευαγγελισμός: Ξεκινά η λειτουργία των 3 νέων χειρουργείων, αλλά χωρίς προσωπικό



Εντός της εβδομάδας είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσουν τα τρία πρώτα από τα 15 καινούρΓια χειρουργεία του Ευαγγελισμού, όμως το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί είναι με τι προσωπικό θα ξεκινήσουν να δουλεύουν.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Διότι τα 15 χειρουργεία -τα οποία είχαν εγκαινιασθεί το Σεπτέμβριο του 2014 από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη- απαιτούν τουλάχιστον 56 εργαζομένους γιατρούς και νοσηλευτές κυρίως, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας.

Φυσικά, για το λόγο αυτό, ο κ. Σιώρας έχει ζητήσει συνάντηση εδώ και καιρό με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, καθώς το θέμα πιέζει. Βεβαίως δεν είναι μόνο το θέμα των χειρουργείων που "διψά" για αναγκαίες προσλήψεις, αλλά και όλου του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται σε δραματικά όρια υποστελέχωσης.

Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του νέου ΔΣ του ΠΙΣ, αναφέρθηκε στους "μαγικούς" αριθμούς των προσλήψεων που θα δώσουν ανάσα στο σύστημα. Ειδικότερα, επανέλαβε την απόφασή του για προσλήψεις 1.500 επικουρικών γιατρών ως λύση άμεσων παρεμβάσεων, με στόχο να τονωθεί το σύστημα από την αιμορραγία που έχει προκαλέσει η μετανάστευση ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα, όπως σημείωσε, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόσληψη 500 γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις 200 κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ.

Πάντως οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, είχαν τονίσει με έμφαση, ότι μόνο τα 10 από τα 15 χειρουργεία φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν τελικά στο νοσοκομείο, με το υπάρχον εξαιρετικά λιγοστό προσωπικό.

Το ζήτημα με τα χειρουργεία διαγράφεται δύσκολο και αποδεικνύεται γρίφος τελικά, ενώ γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια όλα τα χειρουργεία και να σταματήσει το βάσανο των υγειονομικών που δουλεύουν νύχτα-μέρα χωρίς ρεπό και άδειες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν η ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ γιατρών του Ευαγγελισμού, "Από το καλοκαίρι, έχουν κατασκευαστεί και εξοπλιστεί τα νέα χειρουργεία όπου στην πρώτη φάση μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως 15 υπερσύγχρονες αίθουσες με προϋπόθεση -σύμφωνα με πρόταση της επιτροπής χειρουργείου- την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 56 μόνιμων νοσηλευτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου