Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Βρέθηκε ρευστό 2,6 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία



Capital.gr. 

Διπλάσια ρευστά από εκείνα που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων του Μαΐου διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι ασφαλιστικοί φορείς σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν κατατεθειμένα 2 – 2,4 δισ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες και άλλα 600 εκατ. ευρώ σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας.

Συνολικά, δηλαδή, οι φορείς αυτοί διαθέτουν τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ περισσότερα από εκείνα που χρειάζονται για την καταβολή των συντάξεων (2,3 δισ. ευρώ).

Το ποσό αυτό έχει βάλει στο… μάτι η κυβέρνηση με στόχο την αξιοποίησή του για ανάγκες του Δημοσίου μέσω σύναψης ρέπος. Τα 600 εκατ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ που βρίσκονται ήδη σε Λογαριασμό της ΤτΕ μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για ρέπος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Για να μεταφερθούν, όμως, τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ σε Λογαριασμούς της ΤτΕ και να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο μέσω ρέπος, όπως στοχεύει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών φορέων.

Εκεί και κυρίως στα Δ.Σ. των ασφαλιστικών φορέων που λειτουργούν βασικά από τις εισφορές των εργαζομένων και όχι την κρατική χρηματοδότηση και έχουν τα μεγαλύτερα ρευστά διαθέσιμα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να συναντά τεράστιες αντιστάσεις.

Ως τώρα μόνο οι ασφαλιστικοί φορείς στους οποίους το κράτος έχει μεγάλη χρηματοδοτική συνεισφορά έχουν πει ή ετοιμάζονται να πουν το «ναι».

Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ έχει εγκρίνει τη μεταφορά επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ (σ.σ. έχει ήδη μεταφέρει 120 εκατ. ευρώ).

Το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ εκτιμά ότι μπορεί να μεταφέρει 30 – 40 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Το ΙΚΑ θα μπορεί να μεταφέρει ένα αδιευκρίνιστο ακόμα ποσό το Μάιο.

Το Δ.Σ. ΟΓΑ αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

Αντίθετα το Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) απέρριψε χθες την πρόταση για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος υγείας τραπεζοϋπαλλήλων και εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ) για το αν θα μεταφέρει 80 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, συνδικαλιστικοί φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν στείλει εξώδικο προς τη διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ για να μην περάσει μία τέτοια απόφαση.

Τέλος, την προσεχή Τρίτη, επίσης, αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών) για να εξετάσει ενδεχόμενη πρόταση για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ.

Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανακάλυψαν λεφτά και κάθονται? Βουρ να τα τους τα πάρουν! Εμείς να έχουμε το νου μας γιατί το χέρι τους φτάνει ήδη στις τσέπες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή