Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Στα 235 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός clawback - rebate

2013-2014: Μεγάλο το βάρος των επιστροφών για τις ιδιωτικές κλινικές



Από την έντυπη έκδοση naftemporiki
Του Γιώργου Σακκά

Για ένα δύσκολο 2014 και ένα «άγνωστο» 2015 κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου της ιδιωτικής υγείας στις εκθέσεις τους για τον απολογισμό της περυσινής χρήσης, όπου αποδεικνύεται ότι επιβαρύνθηκαν από τις υπουργικές αποφάσεις για τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback) και την απόδοση «υποχρεωτικής έκπτωσης» σε παλιές οφειλές (rebate) κατά περίπου 233 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014, οπότε και είναι σε ισχύ τα δύο αυτά μέτρα.

Την ίδια στιγμή ο συνολικός τζίρος για την περσινή χρονιά δείχνει ελαφρώς βελτιωμένος κατά 5%, ενώ η επιστροφή σε θετικά λειτουργικά κέρδη του Υγεία οδήγησε στη δυναμική άνοδο των EBITDA του κλάδου, αλλά δεν απέτρεψε το συνολικό αρνητικό αποτέλεσμα των τεσσάρων εταιρειών.

Οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, το 2014 η συνολική επιβάρυνση των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων του κλάδου υγείας από το rebate και το clawback έφτασε στα 110 εκατ. ευρώ, που σε συνδυασμό με τα περίπου 123 εκατ. ευρώ για το 2013 διαμορφώνει τις συνολικές απώλειες στον τζίρο στα 235 εκατ. ευρώ.









Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στη διετία έχει η Euromedica, με περίπου 87 εκατ. ευρώ.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις κλινικές το έτος 2014 ήταν μειωμένος κατά 13% σε σχέση με αυτόν του 2013, με συνέπεια να επιρρίψει τα ποσά των υπερβάσεων του προϋπολογισμού, μέσω του clawback και του rebate, στους συμβεβλημένους παρόχους υγείας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνσή τους, όπως και το 2013.

Βέβαια, το συνολικό ποσό για το 2014 φαίνεται μικρότερο σε σχέση με το 2013, γεγονός το οποίο αφενός αποδίδεται στη μείωση των εργασιών των ιδιωτικών κλινικών, αφετέρου στο γεγονός ότι για το β’ εξάμηνο του 2014 δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος του clawback και οι εταιρείες έκαναν απλά εκτιμήσεις.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση του Υγεία, μέχρι στιγμής είναι αδύνατη η ακριβής ποσοτικοποίηση του προϋπολογισμού και του clawback που αντιστοιχεί σε κάθε κλινική λόγω μη γνωστοποίησης από πλευράς ΕΟΠΥΥ όλων των παραμέτρων (κλάδου και κλινικών ξεχωριστά), οι οποίες μπορούν αξιόπιστα να οδηγήσουν σε ακριβή προσδιορισμό των αντίστοιχων ποσών.

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα τελικά ποσά του clawback για το 2014 θα προκύψουν εφόσον ελεγχθούν και οι υποβολές του συνόλου του έτους 2014, εκκαθαριστούν και τελικώς επικυρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Ασάφειες

Για τους ελέγχους των υποβολών να σημειωθεί ότι υπάρχει μια γενικότερη ασάφεια σχετικά με το περιβάλλον της συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν συμφωνούν οι δύο πλευρές ως προς τα συμπεράσματα των ελέγχων.

Για παράδειγμα, στο Υγεία την 18η Μαρτίου 2015 κοινοποιήθηκαν με βάση την ισχύουσα σύμβαση από τη συμβαλλόμενη ελεγκτική εταιρεία στις κλινικές του ομίλου τα αποτελέσματα του διοικητικού και ιατρικού ελέγχου των υποβληθέντων λογαριασμών προς τον ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 01.01.2013-31.12.2013.

Με βάση τα γνωστοποιηθέντα πορίσματα οι μη αποδεκτές δαπάνες για τις οποίες οι κλινικές αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται περίπου στα 5,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις να υποβάλουν ένσταση.

Oι επιπτώσεις της κρίσης

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των εταιρειών, η οικονομική κρίση, δηλαδή το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών επηρέασε σοβαρά τη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας.

Αντίθετα, ο κλάδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προνομιακός πελάτης των ιδιωτικών κλινικών, σημείωσε μικρή αύξηση στον τομέα των συμβολαίων ζωής και υγείας, γεγονός που βοήθησε στην αύξηση των εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου