Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΟΕΝΓΕ: Πιέζει όσο μπορεί για τις εφημερίες - Τι θα γίνει με αυτές του 2015;



Πιέζει όσο μπορεί η ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να δοθεί μια λύση στο θέμα των εφημεριών όχι μόνο των ετών 2012-2014 αλλά και για το 2015.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και ενώ για τα έτη 2012, 2013 και 2014 έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση (το κονδύλι ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ για το ΕΣΥ, το ΠΕΔΥ και το ΕΚΑΒ) και έχει δεσμευθεί ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ότι τα χρήματα θα πιστωθούν στους δικαιούχους (γιατροί και νοσηλευτές) στις 27 Απριλίου, για το 2015 υπάρχει αβεβαιότητα.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Ανδρέα Ξανθού κάνουν λόγο ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα καινούργιο σύστημα που έχει θεσμοθετηθεί και συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα θα ενταλματοποιηθούν οι ροές. Το εμπόδιο επομένως, όπως εξηγούν, είναι περισσότερο γραφειοκρατικό και λιγότερο οικονομικό. Ωστόσο, για να τρέξει η διαδικασία, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δοθεί το πράσινο φως από τουπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους στη συνέχεια.

Η ΟΕΝΓΕ, πάντως, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα πιέζει καθημερινά για καταβολή του κονδυλίου εφημεριών, επικοινωνώντας με την πολιτική ηγεσία και τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να αρθούν δεκάδες εμπόδια και να ομαλοποιηθεί η ροή καταβολής των εφημεριών.

Ήδη μέχρι τώρα, όπως αναφέρει, πληροφορούμαστε πως:

1. Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία νέων κωδικών στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων και είναι πλέον δυνατή η μεταφορά των χρημάτων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα μπορεί εφεξής να πραγματοποιείται σε πολύ μικρότερο χρόνο.

2. Έχουν εκταμιευθεί και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των γιατρών (ως γνωστόν πίστωση του λογαριασμού μισθοδοσίας από την ΕΑΠ σημαίνει πως τα χρήματα μπορούν να αναληφθούν από τον εργαζόμενο στις 13 ή 27 του μήνα) οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2014 και όσες από τις αποζημιώσεις προηγουμένων ετών βρίσκονταν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων προηγουμένων ετών.

3. Τα κονδύλια εφημεριών για τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 πληροφορούμαστε πως θα εκταμιευθούν από το ΓΛΚ το επόμενο δεκαήμερο και θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των Νοσοκομείων, ώστε να καταβληθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας συνεδριάζει την Παρασκευή 24 Απριλίου προκειμένου να εκτιμήσει την εξέλιξη των προβλημάτων και να καθορίσει τη στάση της για το επόμενο διάστημα. Εκτός από το θέμα των εφημεριών που αναμένεται να συζητήσει, η Ομοσπονδία θα θέσει ακόμη το επίδομα βιβλιοθήκης (η ΟΕΝΓΕ πιέζει για άμεση νομοθετική ρύθμιση) για την προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού -όπου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση καταγραφής, ώστε από κοινού με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει τις διαδικασίες προκηρύξεων στα Νοσοκομεία της χώρας- και, τέλος, για τις 43 προσφυγές Ενώσεων που κατατέθηκαν υπό την αιγίδα της ΟΕΝΓΕ σχετικά με το ιατρικό μισθολόγιο που έχει οριστεί δικάσιμος στο ΣτΕ στις 18 Σεπτεμβρίου.

Να θυμίσουμε πάντως ότι η ΟΕΝΓΕ στην τελευταία της συνεδρίαση είχε αποφασίσει να δώσει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση μέχρι τις 20 Απριλίου, προκειμένου να τακτοποιήσει θέματα προσλήψεων, αποπληρωμής εφημεριών αλλά και περίθαλψης των ανασφάλιστων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είχε αποφασίσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα εξαγγείλουν κινητοποιήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Οταν ειναι ομως για δικαστικους,ενστολους,λεφτα ΠΑΝΤΑ θα υπαρχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή