Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Πότε καταργείται το 1 ευρώ ανά συνταγή

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Σχεδόν έτοιμη είναι η Απόφαση με την οποία θα καταργηθεί το 5ευρο εισιτήριο στα Νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας που αποκάλυψε πότε θα καταργηθεί το καπέλο του 1 ευρώ ανά συνταγή. Αλλαγές και στη διαδικασία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφαλίστων.

Στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, πρόκειται να περιλαμβάνεται η νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργείται το «καπέλο» 1 ευρώ στις συνταγές. Αυτό ανακοίνωσε, μιλώντας στο MEGA ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Έως τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η οποία μοιάζει να έχει παγώσει κάπου στη διαδρομή μεταξύ Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Η απόφαση θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί εβδομάδες τώρα, αλλά φαίνεται πως τα διαδικαστικά ζητήματα ήταν πιο περίπλοκα από ότι ανέμενε η Αριστοτέλους. Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό η ΥΑ πρόκειται να λάβει υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά θα πάρει το δρόμο για την Εφημερία της Κυβέρνησης.

Το Νομοσχέδιο που θα φέρει η Αριστοτέλους, πάντως, θα ρυθμίζει και τα ζητήματα καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού. Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, η Ομάδα Εργασίας που ανέλαβε να μελετήσει το θέμα της πλήρους κάλυψης των ανασφαλίστων ολοκλήρωσε τις εργασίες της και συνέταξε το σχετικό πόρισμα. Παραδέχθηκε, βέβαια, πως έως σήμερα οι ανασφάλιστοι μπαίνουν με δυσκολία στις δομές υγείας και ξεκαθάρισε πως οι τριμελείς επιτροπές των Νοσοκομείων θα καταργηθούν.

Εφημερίες

Το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου ευελπιστεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ότι θα καταβληθούν οι εφημερίες των ετών 2012, 2013 και 2014 που οφείλονται στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και οι πρόσθετες αμοιβές σε λοιπό προσωπικό.

Το ποσό ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, 28 αφορούν στους γιατρούς και 12 εκατ. στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η διαδικασία είναι στην τελική της φάση και γίνονται προσπάθειες να επισπευσθεί ώστε πιστωθούν εγκαίρως οι λογαριασμοί των Νοσοκομείων και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταγγέλλει την τεράστια καθυστέρηση στη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και προειδοποιεί πως "η κατάσταση αυτή οδηγεί στην έναρξη κινητοποιήσεων από τους ιατρούς", τις οποίες ο Σύλλογος στηρίζει και δια της νομικής του υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου