Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Έκθεση Deloitte: Στα ύψη οι δαπάνες για την υγεία το 2018

Στα 9,3 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι δαπάνες για την υγεία το 2018, παγκοσμίως, «τρέχοντας » με αύξηση κατά μέσο όρο 5,2% ανά έτος από το 2014.

Η αύξηση αυτή θα προέλθει από τις υγειονομικές ανάγκες του γηράσκοντος, αλλά και αυξανόμενου πληθυσμού, την αυξανόμενη επικράτηση των χρόνιων ασθενειών, την επέκταση των αναδυόμενων αγορών, τη βελτίωση των υποδομών, καθώς και την πρόοδο που σημειώνουν οι θεραπευτικές μέθοδοι και η τεχνολογία.

Στην Ευρώπη, πάντως, η συνεχής ανάγκη για τη μείωση του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αναμένεται να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες υγείας (2,4% σε ετήσια βάση) στις χώρες που πλήττονται από την κρίση - Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Αντίθετα, η πιο γρήγορη ανάπτυξη αναμένεται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 8,7%), εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και των προσπαθειών των κυβερνήσεων να επεκτείνουν την πρόσβαση στην περίθαλψη.


Τα παραπάνω προβλέπει η Deloitte σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα για τις «Προοπτικές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης για το 2015: Κοινοί στόχοι και αντικρουόμενες προτεραιότητες».

Όπως αναφέρει η «Ημερησία» το κόστος είναι το μεγαλύτερο υγειονομικό ζήτημα του κλάδου στις περισσότερες χώρες το 2015. Όλες οι πλευρές -οι κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές- θα ασκήσουν πίεση για να μειωθούν τα κόστη και να βελτιωθεί η προσφερόμενη αξία. Ακόμη, η πολιτική αβεβαιότητα, τα θέματα της οικονομίας, και τα μέτρα λιτότητας σε πολλές χώρες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας.

Όσο τα έξοδα και οι αριθμοί των ασθενών θα αυξάνονται, οι φορείς του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης θα χρειαστεί να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, να μειώσουν τα κόστη και να εντοπίσουν τρόπους για τη βελτίωση της αξίας που προσδίδουν οι περιορισμένοι πόροι τους. Θα πρέπει να σχεδιάσουν στρατηγικές που θα θέτουν στο επίκεντρό τους το ιατρικό προσωπικό και θα επιτυγχάνουν βέλτιστη αξιοποίηση των επιχειρησιακών και κλινικών πόρων και θα αναπτύσσουν τις δυνατότητες και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτευχθεί η παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου