Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ι.Σ.ΑΘΗΝΩΝ ''Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς τους ιατρικούς φορείς είναι ατελής''

Δημοσιεύθηκε Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Προς τον
κ. Π. Κουρουμπλή
Υπουργό Υγείας
Αριστοτέλους 17, Αθήνα

Κοιν.

κ. Α. Ξανθό
Aναπληρωτή Υπουργό Υγείας

Αθήνα, 11/3/2015

ΑΠ 2198



ΘΕΜΑ: Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς τους ιατρικούς φορείς είναι ατελής

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Υ.Α που αφορά στη σύσταση ομάδας εργασίας για την αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ, το έργο της Ομάδας Εργασίας αυτής θα είναι η σύνταξη ενός κειμένου θέσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη ενιαίας και ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Υ.Α προσδιορίζει τα πρόσωπα που θα αποτελούν την Ομάδα εργασίας, όπου μετέχουν ιατροί κοινωνικής Ιατρικής και Γενικής Ιατρικής , δεν συγκαταλέγεται όμως κανείς εκπρόσωπος ιατρικού φορέα ή συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας είναι αναγκαία η εκπροσώπηση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, ώστε να γίνουν γνωστά τα αιτήματα σύσσωμου του ιατρικού κόσμου, αλλά και για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις που υπήρξαν το προηγούμενο έτος όταν τροποποιήθηκε πρόχειρα και βιαστικά το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας» (Π.Ε.Δ.Υ) και ο σκοπός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Το παρωχημένο σύστημα του gate-keeping έχει εγκαταλειφθεί γιατί καθυστερεί τον άρρωστο και αυξάνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης όταν ο ασθενής ταλαιπωρείται από τον έναν γιατρό στον άλλον χωρίς αποτέλεσμα.

Θέλουμε λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε την πάγια άποψη μας ότι μέσω ενός ολοκληρωμένου υγειονομικού συστήματος, διατηρούμε την Υγεία των πολιτών και αυξάνουμε το μέσο όρο ζωής τους. Γι αυτό, κάθε μεταρρύθμισή της Υγείας πρέπει να λαμβάνει χώρα με μόνη στόχευση το όφελος του ασθενή πολίτη και τη βέλτιστη δυνατή παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών με το χαμηλότερο κόστος (cost/benefit ratio): το χαμηλότερο κόστος στην Οικονομία και το χαμηλότερο κόστος στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Πρωταρχικός στόχος είναι η κάλυψη των μεγάλων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέσα από την επαρκή και αποτελεσματική αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που έχει την τύχη να διαθέτει η χώρα μας.

Οι ιατρικοί φορείς γνωρίζουν το ζήτημα και δύνανται να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και τη μεγάλη εμπειρία τους σε αυτά τα ζητήματα , ως εκ τούτου θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη επιτροπή και προσδοκούμε ότι θα μεριμνήσετε για αυτό.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ  ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου