Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Στην Ε.Ε στέλνει τον ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών

"Σβήνουν χρέη που έχουν απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές για να τα έχουν καλά με τους Τροικανούς" μας λέει ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Όπως μας ανέφερε, ο ΕΟΠΥΥ έσβησε μονοκονδυλιά χρέη ύψους 300 εκατ. ευρώ από το 2012 μέχρι σήμερα που είχε απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για να σβήσουν τα χρέη του 2012 χρησιμοποίησαν το clawback και το rebate, όταν τα δύο αυτά μέτρα του μνημονίου ανακοινώθηκαν το 2013.

Όπως λέει, όσοι συνάδελφοι προσήλθαν στον τοπικό ΕΟΠΥΥ για να λάβουν βεβαίωση Παρακράτησης Φόρου για το 2014 διαπίστωσαν ότι εμφανίζεται να έχουν εισπράξει όλα τα οφειλόμενα έως σήμερα δηλαδή το 10% όλου του 2012, το 10% των οκτώ μηνών του 2013 συν το 100% των 4 οφειλόμενων μηνών και το 10% οκτώ μηνών του 2014 συν το 100% των 4 οφειλόμενων μηνών του 2014. Σε όλα αυτά τα δήθεν εισπραχθέντα, κατά τον ίδιο, έχει γίνει παρακράτηση φόρου και κρατήσεις υπέρ τρίτων. Δηλαδή, εξηγεί, με εικονικά τιμολόγια πληρωμών εμφανίζεται να έχουν πληρωθεί όλα τα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ -από την προηγούμενη κυβέρνηση- και άρα είναι συνεπής απέναντί μας και απέναντι στην τρόικα. Το "καλλιτεχνικό σβήσιμο" όπως λέγεται έγινε 11/12/2014.

Δεν είναι δυνατόν η Υγεία να έχει την υγεία της όταν πλέον οι συνολικές δαπάνες για αυτή έχουν πέσει στο 6% του ΑΕΠ -ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 10%- με ένα Ακαθάριστο Προϊόν που κατρακυλά, συνεχίζει ο κ. Σαραφιανός. Την ίδια στιγμή όλες οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται στον αέρα και κανένας δεν κάνει λόγο για τίποτα, τη στιγμή μάλιστα που 30 ιδιωτικές κλινικές έχουν αναστείλει την λειτουργία τους από το 2009 μέχρι σήμερα και ετοιμάζονται για λουκέτο άλλες 5-6. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος για όλα αυτά έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και μάλιστα δύο φορές, αλλά η απάντηση που έχει λάβει είναι ότι ο υπουργός δεν είναι ακόμα έτοιμος.

Προκειμένου να σωθεί ο κλάδος, επισημαίνει ο κ. Σαραφιανός, ο ίδιος σκοπεύει να ενημερώσει και τους Ευρωπαίους εταίρους, αξιοποιώντας την θέση που πρόσφατα κατέλαβε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Ελληνας εκπρόσωπος βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (UEHP). Aυτό και μόνο το γεγονός, σημειώνει ο ίδιος, αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι Συνάδελφοι αναγνωρίζουν τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που έχουν οι ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα, οι οποίοι όπως ήδη τον έχουν ενημερώσει θα υποστηρίξουν τα αιτήματα της ΠΕΙΚ σε όλα τις οργανώσεις που συμμετέχει η UEHP. 

Δ. Καραγιαννοπούλου
Πηγή:www.reporter.gr

1 σχόλιο:

  1. ενω οι κλινικες δεν χρωστανε στους γιατρους τους δεδουλευμενα ? σα δεν ντρεπομαστε οτι κανουν στους γιατρους τα υπομενουν και οι ιδιοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή