Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Έρχεται η λύση για τις πληρωμές των εφημεριών; Διαμαρτυρία ΙΣΠατρών. Τι υπόσχεται η κυβέρνηση και τι λένε οι γιατροί

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η συνήθης τακτική της κάθε κυβέρνησης είναι να καταβάλει τις δεδουλευμένες εφημερίες στους νοσοκομειακούς γιατρούς, με απίστευτη καθυστέρηση. Τι θα αλλάξει με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Βαρουφάκη Κουρουμπλή


Μια καθυστέρηση που όμως κοστίζει …ακριβά στους γιατρούς που παραμένουν εργαζόμενοι και επιχειρούν με την επιπλέον εργασία τους να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Πολλές φορές ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι και οι γιατροί με κινητοποιήσεις προσπαθούσαν να κερδίσουν τα αυτονόητα: τα χρήματα τους.

Η κυβέρνηση διαμηνύει τώρα ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τις πληρωμές, με Κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που προωθείται.

Κατά τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα υπεγράφη στις 6-3-15 «από τους κ.Κουρουμπλή και κ.Βαρουφάκη η ΚΥΑ που αφορά στην καταβολή εφημεριών, τόσο των παρελθόντων ετών (2012,13,14) όσο και εκείνων που πραγματοποιήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα.

Μάλιστα με τη συγκεκριμένη απόφαση διευθετείται ο τρόπος καταβολής και επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας, ο χρόνος καταβολής να περιοριστεί στον 1 μήνα με 40 μέρες.
Η ΚΥΑ θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ την ερχόμενη εβδομάδα».

Στην περίπτωση που πράγματι υλοποιηθεί η υπουργική απόφαση και οι νοσοκομειακοί γιατροί πληρώνονται στην ώρα τους, θα αποτελέσει μια πραγματική τομή στο ΕΣΥ και τότε η κυβέρνηση θα πάρει τα εύσημα. Ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να βρει χρήματα εν μέσω διαπραγματεύσεων και εν μέσω εξαιρετικής οικονομικής δεινότητας της χώρας.

Όμως κι αν λυθεί το πρόβλημα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, παραμένουν πάντα στο αέρα οι ιδιώτες γιατροί. Άλλωστε οι γιατροί έχουν να περιμένουν χρήματα όχι μόνο από τα νοσοκομεία, όσοι εργάζονται στο ΕΣΥ, αλλά και από τον ΕΟΠΥΥ όσοι ιδιωτεύουν.

Ένας ΕΟΠΥΥ που χρωστά κοντά στα 600 εκατ. ευρώ συνολικά στους γιατρούς μαζί με τα χρέη των Ταμείων που εντάχθηκαν στον οργανισμό. Και αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται προς ώρας να μπορεί να επιτευχθεί, όχι τουλάχιστον πριν ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο της χρηματοδότησης της χώρας από τους θεσμούς…

Πάντως σχετικά με τις εφημερίες ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας θεωρεί τουλάχιστον εμπαιγμό, την επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών από το μήνα Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2014. Όπως λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου: «Η συνήθης πρακτική του Υπουργείου Υγείας να καθυστερεί την αποπληρωμή των εφημεριών δεν έχει καμία δικαιολογία. Οι ιατροί των δημοσίων νοσοκομείων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υποαμειβόμενοι, υπό δυσχερείς συνθήκες και απαιτούν τουλάχιστον να αποζημιώνονται εγκαίρως για την υποχρεωτικώς επιβαλλόμενη δεδουλευμένη εργασία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου