Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Γιατί φεύγουν οι «μνηστήρες» του ΕΟΠΥΥ

Αναζητούνται ακόμη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους φορείς

Παναγιώτα Καρλατήρα - PROTOTHEMA

Πώς ο ασφαλιστικός Οργανισμός απο αντικειμένο... πόθου των στελεχών των κομμάτων έπεσε σε δυσμένεια και αδιαφορία Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητεί εναγωνίως τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους μεγάλους εποπτευόμενους φορείς και θα υλοποιήσουν την πολιτική της, διαδικασία που εξελίσσεται όμως με πολυ αργό ρυθμό, εάν ληφθεί υπόψη ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ φερόταν σαν...έτοιμη απο καιρό για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Η δεξαμενή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για τον χώρο της υγείας, αποδείχτηκε "φτωχή" - είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεχρι τωρα επικεφαλής σε Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΟΦ προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς όπως και η ίδια η ηγεσία επισημαίνει, δηλαδή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για τους συνδικαλιστές του υγειονομικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο επιστήμονας από τα Ιωάννινα

Τον νέο επικεφαλής αναμένει και ο ΕΟΠΥΥ, ο ασφαλιστικός υπερ-Οργανισμός των 9,5 εκατ. Ασφαλισμένων και του προυπολογισμού ύψους 5 δισ ευρω. Μπορεί ο κ. Δημήτρης Κοντός ο οποίος τον Ιούνιο θα συμπλήρωνε δυο χρόνια στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ, να έσπευσε να υποβάλει λίγο μετά την ορκομωσία της νέας ηγεσίας την παραίτηση του, ωστόσο οι διεργασίες για τον διάδοχο του στους δυο πρώτους ορόφους της Αριστοτέλους σύντομα εξελίχθηκαν σε αντιπαραθέσεις που συνεχίζονται με ένταση. 

Το όνομα του καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Χλέτσου που ψιθυριζόταν αρχικά και μετά λεγόταν δυνατά απο το γραφείο του υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ως του ανθρώπου που θα "τρέξει" τον ΕΟΠΥΥ χρειάστηκε περίπου τρεις εβδομάδες για να "καεί". Ο καθηγητής μίλησε για την πρόταση που του έγινε, για τα τρωτά του ΕΟΠΥΥ και για τη διοίκηση του Οργανισμού σε συνθήκες κρίσης. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας, η "φωνή" των συνδικαλιστών - και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού στην προκειμένη περίπτωση - καταλόγισε στον υπουργό πρόβλημα ευθυκρισίας αναφορικά με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και ζήτησε απο το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει για να μην τοποθετηθεί ο κ. Χλέτσος. Επικαλέστηκε μάλιστα μια επιστημονική μελέτη του κ. Χλέτσου για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) τα οποία οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καταργηθούν. 

Εκ του αποτελέσματος θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι η παρέμβαση έγινε: ο κ. Χλέτσος δεν τοποθετήθηκε επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ και ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά και ανθρωποφαγίας. Η κατάσταση στον Οργανισμό βρίσκεται σε σημείο οριακό, καθώς ο κ. Κοντός διεκπεραιώνει τα απολύτως απαραίτητα. 

Οι συναντήσεις με μνηστήρες για τον ΕΟΠΥΥ 

Πριν από τον κ. Κοντό, ο κ. Παπαγεωργόπουλος και νωρίτερα ο κ. Βουδούρης είχαν διοικήσει τον ΕΟΠΥΥ, με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία. Η ανάληψη των καθηκόντων τους γινόταν χωρίς χρονοτριβή, καθώς μετακινούνταν στον ΕΟΠΥΥ απο άλλες θέσεις ευθύνης των ασφαλιστικών ταμείων και επιστρατεύονταν ως έμπιστα κομματικά στελέχη να αναλάβουν τον πιο ζωτικό Οργανισμό για το συστημα Υγείας. 

Ο κ. Κουρουμπλής φέρεται να έχει συναντήσει αρκετά στελέχη της κεντροαριστεράς τις τελευταίες εβδομάδες αναζητώντας τον επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ. Πρώην διοικητές ασφαλιστικών ταμείων, στελέχη ΥΠΕ, καθηγητές Πανεπιστημίου μοιράστηκαν μαζί του τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με την πενιχρή του χρηματοδότηση. 

Αυτό που ξέρουν όλοι οι φερόμενοι ως μνηστήρες του ΕΟΠΥΥ είναι ότι ο Οργανισμός αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα με τα έσοδα του. Ο προϋπολογισμός του 2015 εμφανίζεται ισοσκελισμένος, έσοδα 4,984 δις ευρώ και εξοδα 4,960 δις. ευρώ, πλην όμως τα έσοδα δεν υπάρχουν. Ο Οργανισμός έχει εφέτος χρηματοδοτικό κενό περίπου 400 εκατ. ευρώ, λόγω της ύφεσης και της υστέρησης είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας από τα ταμεία. 

Κοινό μυστικό αποτελεί επίσης, το προβλημα της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης - το πρώτο δίμηνο του έτους έκλεισε με μηνιαία υπέρβαση ύψους 15 εκατ. Ευρώ. Το Θεμα του ιδιωτικού Ελέγχου των δαπανών Υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, τείνει να γίνει θηλιά στην επιβίωση του όπως και οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου