«Κόκκινος συναγερμός» στα ασφαλιστικά ταμεία 
Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Η δεινή θέση που έχουν περιέλθει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, λόγω του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, φαίνεται και στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Η απορρόφηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καταβληθούν οι συντάξεις κατά κύριο λόγο, αλλά και οι μισθοί και οι λοιπές παροχές, βρίσκεται σε όλες τις περιπτώσεις πάνω από το 10%, ενώ φτάνει στο 20,4%, στον ΟΑΕΕ. Συνολικά, τους πρώτου δύο μήνες του έτους, ο ΟΑΕΕ ξόδεψε 170 εκατ. ευρώ από τα 834 εκατ. ευρώ, που είναι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, ο Οργανισμός χρειάστηκε 25 εκατ. ευρώ περισσότερα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντέξει το ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών υπό τις παρούσες συνθήκες και να καταφέρει να βγάλει την χρονιά, χωρίς πρόσθετη κρατική ενίσχυση.

Μετά το «δράμα» του ΟΑΕΕ, σε αντίστοιχα δυσχερή θέση βρίσκεται το ΙΚΑ. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015, αξιοποίησε 473 εκατ. ευρώ, από τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, από τον κρατικό κορβανά. Αυτό σημαίνει ότι έκανε χρήση του 18,9% από το σύνολο της κρατικής στήριξης, ή 63 εκατ. ευρώ περισσότερα, σε σχέση με το 2014. Άρα και το ΙΚΑ, εάν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, είναι πιθανό από τα μισά της τρέχουσας χρονιάς, να ζητήσει πρόσθετη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ξεχωρίζει ο ΟΓΑ, που έχει ήδη κάνει χρήση του 18% του συνόλου της επιχορήγησης που πρόκειται να λάβει φέτος (590 εκατ. ευρώ, από τα 3,277 δισ. ευρώ). Μάλιστα, σε σχέση με το 2014, το ταμείο των αγροτών έχει αξιοποιήσει περισσότερα κονδύλια κατά 120 εκατ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ από την πλευρά του έχει χρησιμοποιήσει μόλις 37 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Φέτος, το πρώτο δίμηνο του έτους, ο ΕΟΠΥΥ αξιοποίησε 87 εκατ. ευρώ, από τα 526 εκατ. ευρώ, που είναι η συνολική ετήσια κρατική στήριξη (16,6%).
Το παραπάνω «εφιαλτικό» σκηνικό, εκτιμάται ότι μπορεί να αντιστραφεί με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει επιπλέον έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 1,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Επίσης, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να στηριχθεί η απασχόληση, μέσω προγραμμάτων εργασίας, που θα αυξήσουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και θα μειώσουν την ανεργία. Ήδη το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που αφορά τις πρώτες 32.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης αναμένεται να προκηρυχθεί, πιθανότατα έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
www.dikaiologitika.gr