Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ομάδα εργασίας για την ΠΦΥ


Στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.

Ρόλο κλειδί στην αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ θα έχει η Ομάδα Εργασίας την οποία συνέστησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα,

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση, βάση της οποίας έργο της Ομάδας Εργασίας αυτής θα είναι η σύνταξη ενός κειμένου θέσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη ενιαίας και ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η Ομάδα Εργασίας θα συνεργαστεί και θα διαβουλευθεί με επαγγελματίες υγείας και ερευνητές απ΄ όλα τα αντικείμενα και τα πεδία που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ.

Η ΥΑ προσδιορίζει και τα πρόσωπα που θα αποτελούν την Ομάδα εργασίας, τα οποία, σύμφωνα με κύκλους της Αριστοτέλους θα εργαστούν για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ, αμισθί.

Συντονιστής της Ομάδας θα είναι ο Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ Αλέξης Μπένος.

Ο κ. Μπένος έχει ένα πλούσιο βιογραφικό. Έχει αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ έχει πάρει μεταπτυχιακό τίτλο από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, ενώ ολοκλήρωσε και το Combined Course in Epidemiology & Medical Statistics. Έχει λάβει τις ειδικότητες της παθολογίας και της κοινωνικής ιατρικής, ενώ έχει εργαστεί στο Λονδίνο. Συμμετέχει στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Μάλιστα, έχει διατελέσει συντονιστής του Εθνικού Προγράμματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης των Λοιμωδών Νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι:

Ιωάννα Αντωνιάδου, Διευθύντρια Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Αντώνης Κούτης, Διευθυντής ΕΣΥ Κοινωνικής Ιατρικής.

Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Αθανάσιος Μυλωνέρος, Ειδικός Σύμβουλος γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Ο Συντονιστικής της Ομάδας Εργασίας θα αποφασίσει και το μέλος που θα εκτελεί τα χρέη γραμματέα.

5 σχόλια:

  1. άρα λοιπόν επιτέλους συστήθηκε η 1,601η επιτροπή σοφών για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας! με το καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα τους ΄έλεγα αποτυχημένους αλλά μερικά άσχετους με το αντικείμενο. Η πρωτοβάθμια έχει στηριχτεί 60 χρόνια στις δομές του ΙΚΑ και από το 1985 στα ΚΥ,ΠΙ, και αγροτικά ιατρεία από 1969. Νομίζω αυτοί οι γιατροί χαρακωμάτων δεν πρέπει να αποκλειονται από τα θεσμικά όργανα στη βάση κάποιων ιδεοληψιών του NHS του 1960, παρότι βολεύει τους συσχετισμούς της διορισμένης ΝΕ Υγείας. Συγνώμη αν γίνομαι κακότροπος αλλά βαρέθηκα τους Νοσοκομειοκεντρικούς και τους κρατικοδίαιτους GP ήδες. Υπάρχουν και οι πάμπολλοι ΕΕ ειδικευμένοι που πρέπει να υπολογισθούν επίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κακός οιωνός η παντελής έλλειψη μάχιμων γιατρών της ΠΦΥ. Ακόμη χειρότερος οι απόψεις μερικών από τα μέλη αυτής της ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια από τα ίδια!! Μια επιτροπή ΠΦΥ χωρίς ούτε έναν γιατρό ΠΦΥ!!! Με όλο το σεβασμό τι γνωρίζουν οι κύριοι καθηγητές για την ΠΦΥ? Ημουν στο χρόνια, Συναντήσεις, δέσμες κοινων χρονιων νοσημάτων, θέσεις ομοφωνίας, ομιλίες, συνέδρια, κλινικά φροντιστήρια και άλλα. Συγνώμη για τη φράση ΤΡΙΧΕΣ!!!! όλα για να φαίνονται κάποιοι και να αντλούν κονδύλια. Αυτοί που οραματίζονταν και διακήρυτταν μια ΠΦΥ μάλλον θα πρέπει να κρύβονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γνωριζω τις κρατικιστικες αντιληψεις του συντονιστη.Εμεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρεπει πλεον να αξιολογησουμε το γεγονος οτι το 90% της ΠΦΥ παρεχεται απο γιατρους με ιδιωτικα ιατρεια.Λογικες γιατρου της γειτονιας απο πλημελλως εκπαιδευμενους γενικους γιατρους,ειναι συνταγη αποτυχιας και απαξιωσης (οταν μαλιστα θα ειναι μονιμοι δημοσιοι υπαλληλοι).Το οτι καποιοι εχουν εμμονες και αγκυλωσεις δεν συνεπαγεται οτι πρεπει να υποβαθμιστει ακομη περοσσοτερο η ΔΗΜΟΣΙΑ υγεια.Παντως ΚΑΙ στις πανελληνιες συνδιασκεψεις του τμηματος υγειας της Κεντρικης επιτροπης του ΣΥΡΙΖΑ,εκφραστηκαν αποψεις που αντιτιθενται στον νοσοκομειοκενρικο κρατισμο και στον συνακολουθο λαικισμο.Χρειαζομαστε πραγματικες λυσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή