Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αγώνας δρόμου από την ηγεσία του Υγείας για τα ανοιχτά μέτωπα & ένα καινούριο σχέδιο ΠΦΥ



Έναν τεράστιο αγώνα δρόμου επιχειρεί τους δύο τελευταίους μήνες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με όλα τα ανοιχτά μέτωπα του τομέα της τα οποία φαίνεται να μην έχουν αρχή και τέλος.

Οι μνημονιακές πολιτικές, έδωσαν χαστούκι στο κυρίαρχο αγαθό των πολιτών, την υγεία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τώρα να μαζέψει τα απόνερα της υφεσιακής αυτής κατάστασης, που άφησε πίσω της συντρίμμια, το πιο σοβαρό όμως, μία τεράστια υγειονομική βόμβα, που είναι τα 3 περίπου εκατ. ανασφάλιστοι.

Οι ανάγκες για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ μεγάλες, όπως το ίδιο μεγάλες είναι και οι ανάγκες των πολιτών για πρόσβαση στις δομές της υγείας, τόσο του ΕΣΥ όσο και του ΠΕΔΥ. Και αυτές οι δομές όμως, κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υπό αίρεση καθώς έχει σχεδόν διαλυθεί το σύμπαν. Μονάδες και Κέντρα Υγείας αφημένα στο έλεος, ελλείψεις σε υλικά και ιατρικές ειδικότητες, αποτελούν τον καμβά της ΠΦΥ η οποία υποφέρει και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ως άριστος γνώστης των θεμάτων της υγείας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα καινούριο σχέδιο για την ΠΦΥ το οποίο ουσιαστικά θα σημάνει την αναδιοργάνωση του συστήματος εκ βαθέων. Το ανακοίνωσε ήδη την Πέμπτη- με την Ομάδα Εργασίας που συνεδρίασε για πρώτη φορά – αλλά και μιλώντας στο onMed, σημειώνοντας πως στόχος μας πλέον, είναι όλη η ΠΦΥ να σχεδιαστεί από τμηδενική βάση, με τις μονάδες να λειτουργούν προς όφελος των ασθενών και τους γιατρούς να εργάζονται ικανοποιημένοι και περήφανοι. Το σχέδιο δε αυτό, αναμένεται να το θέσει σε διαβούλευση με όλους τους υγειονομικούς φορείς που σχετίζονται με την ΠΦΥ ώστε στην συνέχεια να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη και σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση.

Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι πραγματοποιείται Παλλαϊκό Συλλαλητήριο για την υγεία. Τις κινητοποιήσεις οργανώνουν Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία της Δυτικής Αθήνας – Φυλής – Μενιδίου, ενώ συμμετέχουν τα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσ. ΑΤΤΙΚΟ, στον Ευαγγελισμό, στο ΨΝΑ,στο Δρομοκαϊτειο, στη Νίκαια, στην Αγ Όλγα, στο Αλεξάνδρας καθ.ως και η Ε.Ι.Ν.Α.Π.

Τα αιτήματα των γιατρών, είναι τα εξής:

- Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (Αγ. Βαρβάρα).
- Δημόσια Κέντρα Υγείας, σε κάθε Δήμο, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα και τις μονάδες του ΠΕΔΥ. Πλήρης κρατική χρηματοδότηση.
- ΟΧΙ στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ε.Ε. που κλείνει τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα επιχειρηματικά κέρδη.
- Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, αναφέρουν οι γιατροί αλλά και οι Οργσνώσεις, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης και κυβερνήσεων, που θυσιάζουν την υγεία μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου