Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ευαγγελισμός: Ελλείψεις προσωπικού, αύξηση των εισαγωγών, καθυστέρηση πληρωμών

HEALTH VIEW.GR

Μεγάλος προβληματισμός μεταξύ των εργαζομένων επικρατεί στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, του μεγάλου αριθμού εισαγωγών και προσερχομένων στα εξωτερικά ιατρεία για πρωτοβάθμιες φροντίδες Υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνει το νοσοκομείο το χαρακτήρα του τριτοβάθμιου και τεταρτοβάθμιου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το γιατρό του Ευαγγελισμού και μέλους της ΕΙΝΑΠ κου Ηλία Σιώρα σε πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των εργαζομένων, εκφράστηκαν συγκλίνουσες απόψεις για αναπλήρωση όλων των κενών θέσεων,(ξεπερνούν τις 1000), λειτουργία όλων των τμημάτων χωρίς συγχώνευση, πλήρη επαναλειτουργία της Πολυκλινικής ως νοσοκομείου και κατάργηση των εργολαβιών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επαναλειτουργία γυναικολογικής κλινικής, δημιουργία τμήματος ιατρικής της εργασίας κλ.

Σε ένα μήνα περίπου λήγει η θητεία 40 εργαζομένων με voucher, που έχουν πληρωθεί μόνο τους δύο από τους εννέα μήνες και δεν υπάρχει πρόβλεψη, ούτε για την επαναπρόσληψη τους ούτε για την αντικατάσταση τους με άλλους και τα κενά που θα δημιουργηθούν είναι τεράστια επισημαίνει ο κος Σιώρας. 

Σχετικά με την λειτουργία των νέων χειρουργείων όση καλή πρόθεση και να υπάρχει από την πλευρά της Διοίκησης και του Υπουργείου για τη λειτουργία τους, τα κενά σε προσωπικό είναι τεράστια και υπάρχει ο φόβος ότι, όταν θα λειτουργήσουν περί τα τέλη Απρίλη να μην έχουμε πλήρη λειτουργία τους. "Αν επιχειρηθεί αυτό , υπογραμμίζει ο κος Σιώρας με το υπάρχον μόνο προσωπικό, θα … ξεχάσουν οι νοσηλευτές όχι το 5ήμερο που το έχουν ήδη ξεχάσει , αλλά θα βλέπουν ρεπό και άδεια, με τα κυάλια…" 

Σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών ο κος Σιώρας εκφράζει την άποψη ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών του υπόλοιπου προσωπικού. Με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα προβλέπεται μία τεράστια γραφειοκρατία. Κι αυτό διότι, πρέπει να τροποποιηθούν οι Προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων και μετά την έγκριση της ΥΠΕ και του Υπουργείου ,να ενταλματοποιηθούν τα χρήματα και να ακολουθηθεί η διαδικασία της έγκρισης του Παρέδρου και της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Αυτό αφορά όλο το προσωπικό και όχι μόνο τους γιατρούς. Ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί το προσωπικό τα δεδουλευμένα του πριν τα τέλη Απρίλη. Δυστυχώς αυτό γινόταν πάντα. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί και η πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών από τον Απρίλη του 2014. 

Σημειωτέον, ότι το κονδύλι για τις υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού από 150.000 το μήνα που ήταν το 2014 μειώνεται στις 120.000 για το 2015, ενώ το αντίστοιχο ποσό για βιολόγους, χημικούς , βιοφυσικούς από 42.000 μειώνεται στις 34.000, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλος όγκος εργασίας από τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες θα μείνει απλήρωτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου