Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τι αλλαγές προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά να εξοικονομήσει μέσα στο 2015 ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με μία μόνο κίνηση: τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, υπογράφηκε την Παρασκευή η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές. 

Στόχος, η δραστική μείωση των τιμών όλων των προϊόντων, φαρμακευτικών και μη, καθώς και των υπηρεσιών υγείας στο εγγύς μέλλον. Για το απώτερο συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του συστήματος συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών, υλικών και φαρμάκων. Χωρίς να είναι άμεσης προτεραιότητας, εξετάζεται για αργότερα η μετατροπή των συμμετοχών από ποσοστιαίες (0%, 15% και 25%), που είναι σήμερα, σε απόλυτους αριθμούς (π.χ. 3, 5, 10 ευρώ), ανάλογα με την πάθηση και την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του ασφαλισμένου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και εταιρειών. 

Οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν το πρώτο βήμα, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου τίθεται η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος. Ωστόσο, με τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα υποστηρίζεται από πολυμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων, μπαίνουν ουσιαστικά οι βάσεις των επερχόμενων αλλαγών.

Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων με βάση τον ΑΜΚΑ. Με απλά λόγια, επιχειρεί να μειώσει τις συμμετοχές στις πιο αδύναμες, οικονομικά, ομάδες του πληθυσμού. Σχετικές εξαγγελίες για αυτό το θέμα, τον ρόλο που θα διαδραματίζει από τούδε και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ, τις προσλήψεις προσωπικού και τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, αναμένεται να γίνουν προς το τέλος της εβδομάδος από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας. 

Ποιες είναι οι τέσσερις υποεπιτροπές Τα μισά από τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξοικονομήσει εντός του τρέχοντος έτους, θα προέρχονται από τον χώρο του φαρμάκου. Η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου είναι η πρώτη που θα συγκροτηθεί υπό την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Η δεύτερη είναι η υποεπιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, η τρίτη η υποεπιτροπή Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και η τέταρτη η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. 

Παράλληλα συγκροτείται Ομάδα Εμπειρογνωμόνων. Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων (από οικονομολόγους μέχρι γιατρούς), θα συμμετέχουν και στις τέσσερις υποεπιτροπές ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζεται κάθε φορά. «Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ αναμένουμε να μας φέρει μέσα στο 2015 περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλα οφέλη αναμένουμε και από τη δεύτερη Επιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού. 

Ηδη έχει ξεκινήσει η ανακοστολόγηση όλων των προϊόντων και θα γίνουν μεγάλες μειώσεις από 20% ως και 40%» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναμένεται να γίνει η μεγάλη τομή - μεταφορικά και κυριολεκτικά - αφού επίκεινται σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγής τους στο δημόσιο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε προμηθευτής που θα φέρνει στη χώρα ένα νέο προϊόν θα υποχρεούται να προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφει την τιμή του προϊόντος σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Η μία εκ των τριών χωρών θα πρέπει να έχει ίδια πληθυσμιακά κριτήρια με την Ελλάδα (π.χ. Βέλγιο, Πορτογαλία). Αν το προϊόν κυκλοφορεί μόνο σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να αναγράφεται στην υπεύθυνη δήλωση. Διαφορετικά, ο προμηθευτής θα έχει κυρώσεις. 

1 σχόλιο:

  1. Υποεπιτροπή Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης λοιπόν! Ενδιαφέρον ακούγεται! Μάλλον όμως θα θέλει τζάμπα υπηρεσίες! Ή ίσως να πληρώνουν κι από πάνω οι πάροχοι για να συμβληθούν μαζί τους! Θα δούμε λοιπόν τι θα κάνουν οι γιατροί, που τους έχει καεί τώρα η γούνα με τον ΕΟΠΥΥ. Θα συνωστίζονται για να υπογράψουν σύμβαση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή