Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

«Βαριές ευθύνες του ΠΙΣ για την απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος»!

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Άρθρο του Γ. Ι. Ελευθερίου, υποψηφίου για το ΔΣ του ΠΙΣ με την ΕΝΟ.ΣΥ – Α.Δ.Ι.Κ, για το HealthReport.gr

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η μέχρι τώρα στρατηγική – δράσεις του ιατρικού κινήματος τόσο όσον αφορά την θωράκιση του ιατρικού λειτουργήματος – επαγγέλματος όσο και την θεσμοθέτηση κανόνων άσκησης της ιατρικής επιστήμης υπολείπεται των προσδοκιών τόσο των ιατρών όσο και της κοινωνίας.

Αντίθετα είμαστε όλοι δυσαρεστημένοι από την αποτυχία επίτευξης όλων των στόχων του ιατρικού κινήματος και την ανεπάρκεια του απερχόμενου Προεδρείου του ΠΙΣ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΙΣ :

Δεν μπόρεσε να επιβάλλει τις προτάσεις των μελών του για μια οργανωμένη ΠΦΥ στον ΕΟΠΥΥ, διασφαλίζοντας παράλληλα τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών μέσω συλλογικών συμβάσεων. Αντίθετα το Προεδρείο του ΠΙΣ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του, που την μια έστελνε τους ιατρούς στα πειθαρχικά των συλλόγων επειδή κάνανε ΝΟΜΙΜΕΣ συμβάσεις με το κράτος και την άλλη κραύγαζε ΟΛΟΙ οι ιατροί στον ΕΟΠΥΥ, οδήγησε σε πλήρη αποτυχία όλων των διεκδικήσεων και σε βαθύ διχασμό το ιατρικό σώμα.

Δεν διαφύλαξε το ασφαλιστικό μας ταμείο (ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ) απ’ τον αφανισμό. Παραδόθηκε για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ με την περιουσία του. Ο ΠΙΣ δεν διασφάλισε, ως όφειλε, την χρηστή διαχείριση του ιδρώτα των υγειονομικών και χρειάσθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος που ζήτησε ο ΙΣΑ για να δείξει το όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο ταμείο των ιατρών.

Δεν προστάτεψε όσο θα έπρεπε τον εργαστηριακό κλάδο, που νομοτελειακά συνέχισε την συνεργασία του με τον ΕΟΠΥΥ. Επέτρεψε έτσι τα απαράδεκτα κουρέματα.

Δεν σταμάτησε τη λαίλαπα του ανοίγματος του ιατρικού επαγγέλματος και δεν κατοχύρωσε νομοθετικά την άσκησή του με αποτέλεσμα την ταφόπλακα του ιδιώτη – αυτοαπασχολούμενου γιατρού.

Δεν ανέτρεψε τον πλαστό υγειονομικό χάρτη της χώρας και δεν απέτρεψε τις άστοχες συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων, που έρχονται κατά κύματα, καθώς και την κατάρρευση των δημόσιων δομών πρόνοιας.

• Δεν διασφάλισε τα χρωστούμενα προ του ΕΟΠΥΥ, δεν διασφάλισε την ομαλή αποπληρωμή των δεδουλευμένων, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το Ιατρικό Μισθολόγιο σφαγιάστηκε ήδη στο βωμό των ισοπεδωτικών περικοπών.

Δεν κατοχύρωσε το αναφαίρετο δικαίωμα των ιατρών να επιλέγουν ποιο φάρμακο θα δίδεται στους ασθενείς του με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουμε με ανώνυμα γενόσημα που δίδονται με βάση τη δραστική ουσία

Δεν σφυρηλάτησε την ενότητα του κλάδου και δεν καλλιέργησε την ομοψυχία και την αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων, κάτω από οποιαδήποτε σχέση εργασίας κι αν βρίσκονται, αλλά αντίθετα δημιούργησε καινούργια χάσματα με την πολιτική του.

Δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τους γιατρούς στις κινητοποιήσεις, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα να γινόμαστε κάθε φορά που το επιχειρούμε γραφικοί.

Δεν ασχολήθηκε καν με τον ιατρικό πληθωρισμό, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε σήμερα και θα πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον.

Δεν κατάφερε να αποτρέψει την επικείμενη κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, που άνοιξε το δρόμο για απολύσεις χιλιάδων ιατρών.

Δεν ήταν παρόν στην ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος εκπαίδευσης των νέων συναδέλφων μας.

Δεν αγκάλιασε τους νέους γιατρούς που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με κύριο αυτό της ανεργίας και της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, που δημιούργησαν ορισμένοι επίορκοι του κλάδου μας στην κοινωνία, μέσω των ΜΜΕ. Ούτε μπόρεσε να πείσει τους συμπολίτες μας ότι όταν αντιδρούμε το κάνουμε για να περισώσουμε την περίθαλψη και όχι την τσέπη μας.

Γιατί το Προεδρείο του ΠΙΣ ΑΠΕΤΥΧΕ σε ΟΛΑ αυτά ?

Μήπως έφταιγε η ακαμψία της εκάστοτε Κυβέρνησης; Ή μήπως θυσιάσαμε το ιατρικό σώμα στον βωμό μικροπολιτικών επιδιώξεων, εφησυχάζοντας μέχρι να διαπιστώσουμε πως τάχα μας κορόιδεψαν;

Την ίδια στιγμή ορισμένοι εμφανίζονται ως αγωνιστές και επαναστάτες, που απ’ τη μια μεριά επικαλούνται την ενότητα, κατηγορώντας μάλιστα τους μαχόμενους συλλόγους ως διασπαστές της και απ’ την άλλη ταυτόχρονα την υπονομεύουν, μόλις ασκηθούν οι αντίστοιχες πιέσεις από εξωιατρικά κέντρα. Μήπως ορισμένοι δεν αντέδρασαν όπως θα έπρεπε στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που στήνονται κάθε φορά από την εξουσία, αλλά συμμετείχαν σ’ αυτούς με άλλο προσωπείο;

Αυτό το κλίμα φθοράς και απαξίωσης έρχεται να ΑΛΛΑΞΕΙ η ΕΝΟ.Σ.Υ – Α.Δ.Ι.Κ.γυρίζονται ΟΡΙΣΤΙΚΑ σελίδα στον ΠΙΣ και δίνοντας ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς.

Η ΕΝΟ.ΣΥ.-Α.Δ.Ι.Κ. προέκυψε από την αγωνία έμπειρων και νεώτερων συναδέλφων, που ουδέποτε χειριστήκαμε τα κοινά μας θέματα μέσω ΠΙΣ, για ένα νέο ξεκίνημα στην εκπροσώπηση του ιατρικού κόσμου.

Έχοντας διαπιστώσει τη διαπαραταξιακή αδυναμία όσων μας διοικούν την τελευταία τριετία, φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε ένα νέο ενωτικό και αδέσμευτο πρόγραμμα ανάταξης των ιατρικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων, καθώς και ενός σύγχρονου τρόπου λειτουργίας του ΠΙΣ.

Πιστεύουμε, πως είναι η καταλληλότερη στιγμή να κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική. Όλοι μας, χωρίς καμιά εξαίρεση. Και μετά να σταθούμε όρθιοι. Να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι πραγματικά όσο ποτέ άλλοτε και να διεκδικήσουμε. Ο ένας κλάδος για τον άλλο και όλοι μαζί να σώσουμε το κύρος, την αξιοπρέπεια και το επαπειλούμενο από αφανισμό ιατρικό επάγγελμα-λειτούργημα. Χωρίς κανέναν δισταγμό, χωρίς καμιά δέσμευση, χωρίς πολλά λόγια και χαρτιά. Μόνο με διαρκή και ανιδιοτελή αγώνα που δεν θα αφορά μόνον οικονομικά θέματα αλλά κυρίως την θωράκιση του επαγγέλματός μας, την θέσπιση κανόνων άσκησης της ιατρικής επιστήμης και την αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Μόνον η απόλυτη συσπείρωση γύρω από τα θεσμοθετημένα όργανά μας και ο αλληλοσεβασμός, μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καλούμε όσους συμφωνούν με αυτές τις διαπιστώσεις να πορευτούν μαζί μας εμπλουτίζοντας με τις απόψεις τους τον προβληματισμό μας, βάζοντας παράλληλα το δικό τους λιθαράκι για να κτιστεί ένα διεκδικητικό ΕΝΩΤΙΚΟ και ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟ Ιατρικό Κίνημα πάνω σε στέρεες βάσεις, αρχές και αξίες.

του Γ. Ι. Ελευθερίου
Αγγειοχειρουργού
Μέλος ΔΣ ΙΣΑ
Μέλος ΑΠΣΙ ΠΙΣ
Εκλέκτορας ΠΙΣ
Υποψήφιος για το ΔΣ του ΠΙΣ με την ΕΝΟ.ΣΥ – Α.Δ.Ι.Κ

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΙ -ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΦΡΙΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή