Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Συνάντηση Ε.Σ.Α.μεΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο

Τα θέματα προσβασιμότητας και εργασίας των ΑμεΑ συζητήθηκαν στη συνάντηση του Ε.Σ.Α.μεΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο.

iatronet.gr

Συνάντηση είχε χθες αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τον αντιπρόεδρο Θωμά Κλεισιώτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα του ν.2643/98, όπως η συμπερίληψη των θέσεων που αντιστοιχούν στο ν.2643/98 στις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ώστε να βγαίνει ενιαία προκήρυξη και η κάλυψη να γίνεται από το ΑΣΕΠ ταυτόχρονα με τις άλλες θέσεις με την ίδια διαδικασία, αλλά και η άμεση προκήρυξη για κάλυψη των θέσεων του ν.2643/98 που έχουν παρακρατηθεί από τις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το 2008 έως σήμερα και δεν έχουν καλυφθεί, η θέσπιση διάταξης που θα συμπεριλαμβάνει το κριτήριο της αναπηρίας για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέων και κηδεμόνων τους σε εποχικές θέσεις εργασίας και θέσεις κοινωφελούς εργασίας, η προστασία των ατόμων με αναπηρία από τη διαθεσιμότητα, καθώς και ειδικοτήτων που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία όπως των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και επανασύσταση των καταργούμενων οργανικών τους θέσεων, των οδηγών των ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ΚΑΦΚΑ), αλλά και η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη διασφάλιση της εργασίας των ατόμων με αναπηρία που υπηρετούν σε Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων της χώρας. Αναλυτικά οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για εργασιακά ζητήματα ατόμων με αναπηρία στην επιστολή στον παρακάτω σύνδεσμο.

Επίσης συζητήθηκε το φλέγον θέμα της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στη διοικητική μεταρρύθμιση και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, τόσο ως πολιτών όσο και ως εργαζόμενων. Από την ΕΣΑμεΑ προτείνεται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων στην προώθηση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στις υποδομές (κτιριακές, εξωτερικοί χώροι κοινής χρήσης, παραλίες/αιγιαλοί, μεταφορές κ.λπ.) και στις υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο, η πλήρης συμμόρφωση των ιστοσελίδων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του με τις «Οδηγίες για την προσβασιμότητα του περιεχομένου του Ιστού (ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989)», η θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης/πιστοποίησης της προσβασιμότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, η κωδικοποίηση των διάσπαρτων διατάξεων που αφορούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε φυσικές και ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο, η καθιέρωση της διάθεσης πληροφοριών και σε προσβάσιμους μορφότυπους από το δημόσιο (π.χ. έντυπα με μεγάλους χαρακτήρες ή/και σε γραφή Braille ή/και σε “easy-to-read” μορφή, κασέτες και CDs, DVDs με διερμηνεία στη νοηματική κ.λπ.), η καθιέρωση διερμηνέων νοηματικής γλώσσας σε υπηρεσίες συναλλαγής με κοινό μεγάλης κίνησης και η δημιουργία «Υπηρεσίας Δια-μεταγωγής» για την εξυπηρέτηση κωφών και βαρήκοων ατόμων, η ένταξη της διάστασης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους διαγωνισμούς έργων και προμηθειών των Φορέων που εποπτεύει το υπουργείο κ.λπ. Αναλυτικά οι προτάσεις για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη διοικητική μεταρρύθμιση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον παρακάτω σύνδεσμο.

Αναφορικά με το μέτρο της διαθεσιμότητας ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι καταργείται, οπότε και δεν υπάρχει ζήτημα ούτε για τους εργαζομένους με αναπηρία. Ο κ. Κατρούγκαλος επίσης συμφώνησε να βγει νέα προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων από το 2008 και σήμερα, για την τροποποίηση του ν.2643 ώστε να υπάρχει μία ενιαία προκήρυξη για όλους, καθώς και για τη συγγραφή διάταξης που θα συμπεριλαμβάνει το κριτήριο της αναπηρίας για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέων και κηδεμόνων τους σε εποχικές θέσεις εργασίας και θέσεις κοινωφελούς εργασίας,

Σχετικά με τα θέματα της φυσικής προσβασιμότητας των δημόσιων κτιρίων, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε ως ορθές τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που λίγες είναι οι παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κατρούγκαλος συμφώνησε για μια διάταξη για την πιστοποίηση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των ιστοτόπων του δημοσίου, στο θέμα της συνεργασίας για την κατάρτιση των στελεχών του δημοσίου σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας μέσω των προγραμμάτων του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και στην προώθηση της προσβασιμότητας κατά τη διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων και στη βελτίωση της προσβασιμότητας των υποδομών του δημοσίου μέχρι το 2020 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου