Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

«Φέσι» από τα Ταμεία σε ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ

Νυν υπέρ πάντων οι …συντάξεις. Αυτό φαίνεται πως είναι το ρητό που ακολουθούν οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς, αυξάνοντας τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους, προκειμένου να πληρώσουν τις συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αποκάλυψε χθες, από το βήμα της Βουλής η νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, οι οφειλές του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό ανέρχονται σε 10,2 δισ. ευρώ.

Στην πράξη, το ΙΚΑ εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ τις εισφορές υπέρ ανεργίας, ειδικών λογαριασμών απασχόλησης, εργατικής κατοικίας και εστίας (εισφορές εργαζομένων για πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας που καταργήθηκαν) και αποδίδει μικρό μέρος αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ είναι για τα επιδόματα ανεργίας και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ για παροχές κατοικίας και εργατικής εστίας.

Σε έναν αντίστοιχο φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και χρεών βρίσκεται και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς προκειμένου να καλύψει στο ακέραιο και στην ώρα τους τις πληρωμές των συντάξεων εφαρμόζει μια ιδιότυπη παύση πληρωμών προς τρίτους. Συνολικά, εκτιμάται ότι το ταμείο χρωστά 505,9 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), τα υπόλοιπα ταμεία (για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης) αλλά και στο δημόσιο (για την πληρωμή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών).

Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών, τα 367 εκατ. ευρώ από τα πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, είναι προς τον ΕΟΠΥΥ και προέρχονται από εισφορές ασφαλισμένων. Σύμφωνα βέβαια με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο ΟΑΕΕ έπαψε να πληρώνει στον ΕΟΠΥΥ και τα έσοδα από την παρακράτηση 4% στους συνταξιούχους εμποροβιοτέχνες, για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

Τα νέα χρέη του ταμείου προς τον ΕΟΠΥΥ (για τους συνταξιούχους), προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή συντάξεων από διαδοχική ασφάλιση, καθώς και προς την ΗΔΙΚΑ εκτιμώνται σε 31,4 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί δε, ότι οφειλές 20 εκατ. ευρώ από υποχρεώσεις για διαδοχική ασφάλιση είχαν μεταφερθεί από τον Δεκέμβριο του 2014, χωρίς όμως κι αυτές να πληρωθούν από τα έσοδα του Φεβρουαρίου.

Οι οφειλές αυτές είναι ανεξάρτητες από το έλλειμμα της τάξης των 547 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμάται στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ για το 2015.

Στόχος των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων είναι η πληρωμή των συντάξεων χωρίς προβλήματα και στην ώρα τους. Άλλωστε, η λογική της μετακύλισης των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ και άλλους οργανισμούς δεν είναι καινούργια. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, πολλές φορές μάλιστα ως «δανεικά και αγύριστα».

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου