Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ο καταγγέλλων του καταγγέλλοντος

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. 

Γιατροί και διοίκηση φορτώνουν ο ένας στον άλλο τη ζοφερή κατάσταση του θεραπευτηρίου με θύματα τους ασθενείς

H άρνηση του διευθυντή της μονάδας χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας» να χορηγήσει θεραπεία σε καρκινοπαθείς ασθενείς την προηγούμενη εβδομάδα έφερε στο φως μια ζοφερή κατάσταση η οποία κρατάει καιρό στο νοσοκομείο και στην οποία έχουν όλοι ευθύνη εκτός από τους ασθενείς, η ανακούφιση των οποίων θα έπρεπε να είναι πρώτο μέλημα της εν λόγω ιατρικής μονάδας και των γιατρών που εργάζονται σ’ αυτήν.

Η διοίκηση κινήθηκε νομικά και έπειτα από μήνυση του διοικητή του νοσοκομείου Α. Λέτσιου ο ογκολόγος και διευθυντής της μονάδας Π. Γκινόπουλος συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Ο ίδιος ο γιατρός δηλώνει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από τη γιατρό της μονάδας, Α. Χριστοπούλου, αναφορικά με το ιστορικό των ασθενών -χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «είχε κλειδωμένα τα στοιχεία τους στο γραφείο της και η ίδια έλειπε»- και ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να εγκρίνει τη θεραπεία με δεδομένο ότι θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Η διοίκηση από τη μεριά της τον κατηγόρησε για «έκθεση ασθενών σε κίνδυνο» και μ’ αυτόν τον τρόπο δικαιολόγησε τη μήνυση προς το πρόσωπό του.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας, ενώ πλέον αναμένεται και η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου στο οποίο παραπέμπεται ο κ. Γκινόπουλος με ποινές που κυμαίνονται από απλή επίπληξη έως και αφαίρεση άδειας επαγγέλματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι οποίοι αφενός καταδικάζουν το περιστατικό και τάσσονται με το πλευρό των ασθενών, αφετέρου αφήνουν σαφέστατες αιχμές για την έλλειψη διερεύνησης από τα αρμόδια όργανα στα όσα συμβαίνουν στο εν λόγω τμήμα και τα οποία, όπως λένε, συμβαίνουν εδώ και καιρό.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν είναι μόνο το ογκολογικό τμήμα στο οποίο παρουσιάζονται συμπτώματα ασυνεννοησίας και έλλειψης ομαδικού πνεύματος αλλά και το καρδιολογικό, όπου γιατροί της μονάδας τα βάζουν με τον διευθυντή της κλινικής Α. Μαζαράκη ότι παρεμβαίνει παράνομα στην άσκηση των καθηκόντων τους. Ο ίδιος ο κ. Μαζαράκης δηλώνει ότι πρόκειται περί συκοφαντιών και απειλεί με μηνύσεις τους γιατρούς.

Ξιφουλκεί

Με μηνύσεις έχει απαντήσει πάντως και ο ογκολόγος Π. Γκινόπουλος, ο οποίος εξανέστη δηλώνοντας ότι οι ασθενείς «δεν είναι δικοί του ούτε της κ. Χριστοπούλου» και δεν παρέλειψε να την κατηγορήσει για «έλλειψη ομαδικότητας», ενώ, όπως ανέφερε, προσελήφθη ως παθολόγος και εξελίχθηκε σε ογκολόγο.

Σε έρευνα πάντως που κάναμε για την ειδικότητα της κ. Χριστοπούλου διαπιστώσαμε ότι στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών είναι εγγεγραμμένη ως ογκολόγος.

Τέλος, ο κ. Γκινόπουλος ξιφουλκεί και εναντίον της διοίκησης λέγοντας ότι «υπάρχει θέμα ιεραρχίας. Η διοίκηση επιτρέπει στη δική μου επιμελήτρια ιατρό ν’ αυτονομηθεί, να κάνει ό,τι θέλει δίχως τον έλεγχο του διευθυντή του τμήματος».

Αφήνει αιχμές

Από την πλευρά του, τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών από τη μια καταδικάζει το γεγονός που αφορά τους ασθενείς, αλλά από την άλλη αφήνει αιχμές και για τη διοίκηση του κ. Λέτσιου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μας προβληματίζει και ανησυχεί η ιδιαίτερη σπουδή της διοίκησης του Γ.Ν. Πατρών να ενεργοποιήσει άμεσα τη μηνυτήρια αναφορά, χωρίς να εξαντλήσει πρώτα τις προβλεπόμενες διοικητικές και πειθαρχικές διαδικασίες από τα αρμόδια θεσμικά ιατρικά όργανα».

Για τον διοικητή του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» η «Εφ.Συν.» είχε αναλυτικό, αποκλειστικό, δημοσίευμα στις 5 Νοεμβρίου του 2013 αναφορικά με το πώς μετακινήθηκε από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου σ’ αυτήν του «Αγίου Ανδρέα», έχοντας την πολιτική κάλυψη του ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι εις βάρος του εκκρεμούσαν τρεις ΕΔΕ.

Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε λίγες μέρες αργότερα και ο τότε υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τοποθέτηση του κ. Λέτσιου ήταν «θέμα ΠΑΣΟΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου