Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Το όραμα του Ανδρέα Ξανθού για την πρόσβαση των ανασφάλιστων δεν κοστίζει ...



Στο τέλος Μαρτίου, αναμένεται το πόρισμα της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας, που θα αφορά στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας.

Ήδη η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και θα επαναληφθεί και τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Η Ομάδα Εργασίας απαρτίζεται από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας, εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Υπουργείων Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και στελέχη της ΗΔΙΚΑ. Επίσης, θα συμμετέχουν στις εργασίες της Ομάδας ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής, Γεώργιος Βήχας.

Δεν συμμετέχουν όμως ιατρικοί φορείς και για τον λόγο αυτό, έντονα έχει αντιδράσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, τονίζοντας, ότι «Σε κάθε περίπτωση για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας είναι αναγκαία η εκπροσώπηση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, ώστε να γίνουν γνωστά τα αιτήματα σύσσωμου του ιατρικού κόσμου, αλλά και για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις που υπήρξαν το προηγούμενο έτος όταν τροποποιήθηκε πρόχειρα και βιαστικά το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας» (ΠΕΔΥ) και ο σκοπός του ΕΟΠΥΥ».

Ανεξάρτητα πάντως από τις αντιδράσεις αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να προχωρήσει σωστά η καταγραφή των ανασφάλιστων και των προβλημάτων τους, να εξευρεθούν λύσεις και φυσικά οι αναγκαίοι πόροι που θα υποστηρίξουν το εγχείρημα αυτό. Πληροφορίες από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κάνουν λόγο περισσότερο για ορθή διαχείριση και λιγότερο για κόστος. Για παράδειγμα, μία ορθή διαχείριση της κατάστασης, είναι να συμπληρωθούν κάποια κενά προσωπικού στο ΕΣΥ μέσα από μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών, που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το σύστημα και επομένως ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Κορυφή βεβαίως της πολιτικής για τους ανασφάλιστους, θα αποτελέσει και η κατάργησης του 5 ευρου, απόφαση η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίησή της απαιτεί όμως την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι για το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων (όσον αφορά όμως την φαρμακευτική τους κάλυψη) ο ΣΦΕΕ αλλά και η ΠΕΦ, έχουν αναφερθεί στην ανάγκη για ένα πρόσθετο κονδύλι το οποίο ωστόσο να εξαιρεθεί από το ύψος της συνολικής δαπάνης των 2 δις ευρώ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου πριν μερικές εβδομάδες, είχε ζητήσει την μείωση του clawback και του rebate και την επαναφορά της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,4 δισ ευρώ, με ειδική μέριμνα 350 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους και επιπλέον να ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ σήμερα ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των νοσοκομείων που στερούνται από βασικές θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου