Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Χιλιάδες υγειονομικοί στους δρόμους του Παρισιού ενάντια σε νόμο της κυβέρνησης Ολάντ

Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus.com.gr

Το μένος του υγειονομικού κόσμου έχει ξεσηκώσει νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ, με το οποίο επιχειρούνται σημαντικές ανατροπές στο σύστημα υγείας της Γαλλίας. Την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη μεταρρύθμιση εξέφρασαν χιλιάδες επαγγελματίες από το χώρο της Υγείας, που πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της τελευταίας 20ετίας στη Γαλλική πρωτεύουσα.

Ολόκληρο το Παρίσι σείστηκε την περασμένη Κυριακή, όταν χιλιάδες γιατροί, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, φοιτητές ιατρικής και εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας κατέκλεισαν τους δρόμους της Γαλλικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για σχέδιο νόμου που φέρνει «τα πάνω κάτω» στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Τα πλακάτ των διαδηλωτών, στηλίτευαν την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι αυτή «θα αυξήσει τη γραφειοκρατία, θα βλάψει τη δημόσια Υγεία και θα ενισχύσει το ρόλο μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

Το ογκώδες συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε μόλις 2 ημέρες πριν από τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, την Τρίτη 17/3/2015.

Η οργή των επαγγελματιών του κλάδου, επικεντρώνεται κυρίως στις διατάξεις του νομοσχεδίου που καθιστούν δωρεάν τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς, ενώ προβλέπουν οι γιατροί να πληρώνονται κατόπιν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η σημερινή πρακτική στη Γαλλία είναι οι επισκέψεις σε γιατρούς να πληρώνονται 23 ευρώ και οι ασφαλισμένοι να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στη συνέχεια, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση αποθαρρύνει τους χαμηλόμισθους να επισκέπτονται τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που θα δώσει υπερβολικά μεγάλη δύναμη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και θα αυξήσει το χρόνο καθυστέρησης στην πληρωμή των υπηρεσιών Υγείας σε γιατρούς και νοσηλευτές, εντάσσεται στις προσπάθειες του Προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Βαλς να πείσουν τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ ότι η χώρα εφαρμόζει με συνέπεια την πολιτική των αναδιαρθρώσεων. 

Πάντως, οι διατάξεις που αφορούν στην Υγεία δεν είναι παρά ένα κομμάτι μόνο του νομοσχεδίου, το οποίο στο σύνολό του αφορά ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο των υπηρεσιών. Μάλιστα, σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας Μαρισόλ Τουραίν, η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών συντάσσεται με τις αλλαγές που αυτό φέρει.

Εφόσον ψηφιστεί ο νόμος, θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου