Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Οι σπάνιες ειδικότητες ΕΣΥ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από το σύνολο των 3.500 ελλείψεων γιατρών μόνο στα νοσοκομεία, οι 1.300 είναι υπερεπείγουσες.

H παιδιατρική κλινική στο νοσοκομείο Τρικάλων «έκλεισε» προσωρινά. Από τους τρεις γιατρούς -ένας με απόσπαση από άλλο νοσοκομείο- δύο έχουν λάβει αναρρωτική άδεια και μία άδεια κύησης. Ετσι, τα περιστατικά καλύπτονται κυρίως από την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Καρδίτσας. Το οποίο επίσης έχει σοβαρές ελλείψεις σε παιδιάτρους. Οπως και τα νοσοκομεία Λάρισας, Βόλου, Λαμίας. Στη λίστα με τα κενά σε γιατρούς στο ΕΣΥ, παιδίατροι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, γιατροί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τεχνητού Νεφρού και εργαστηριακοί έχουν την «τιμητική» τους.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε από πλευράς Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ, από το σύνολο των 3.500 ελλείψεων γιατρών μόνο στα νοσοκομεία, οι 1.300 είναι υπερεπείγουσες, που σημαίνει ότι στα τμήματα όπου αυτές υφίστανται έχουν μείνει ένας ή δύο γιατροί και με πολλή δυσκολία «βγαίνουν» οι εφημερίες. Μάλιστα, 170 ελλείψεις αφορούν τμήματα που είναι στο όριο να κλείσουν.

«Λαμβάνουμε μηνύματα από όλη την Ελλάδα, από Ενώσεις που με αγωνία μας αναφέρουν ότι καταρρέουν τμήματα νοσοκομείων. Κενά υπήρχαν από το 2009, αλλά η κατάσταση έγινε “εκρηκτική” όταν πάγωσαν οι προσλήψεις από το 2010 και μετά», τονίζει στην «Κ» ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, πρώην μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με αρμοδιότητα την καταγραφή των κενών στο ΕΣΥ, νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του υπ. Υγείας για την ιεράρχηση των αναγκών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την καταγραφή, το νοσοκομείο Τρικάλων χρειάζεται επειγόντως εκτός από παιδίατρο, ουρολόγο και παθολόγο, το νοσοκομείο Καρδίτσας παιδίατρο, γυναικολόγο και οφθαλμίατρο, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας παιδίατρο και ορθοπεδικό, το νοσοκομείο Λαμίας παιδίατρο και το Καρπενησίου νεφρολόγο, παθολόγο και παιδίατρο. Από το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων ζητήθηκαν επειγόντως πνευμονολόγος και αγγειοχειρουργός, από το νοσοκομείο Χατζηκώστα δύο καρδιολόγοι, παθολόγοι και ορθοπεδικός, και από τα νοσοκομεία Φιλιατών και Λευκάδας αναισθησιολόγοι και βιοπαθολόγοι. Παθολόγο, καρδιολόγο, ακτινολόγο και βιοπαθολόγο έχει ζητήσει το νοσοκομείο Ζακύνθου, ενώ η Σκόπελος δεν έχει παιδίατρο. Ο Ευαγγελισμός έχει αναφέρει 100 κενές θέσεις γιατρών και το πανεπιστημιακό Ηρακλείου 101. Οι υπερεπείγουσες ελλείψεις γιατρών στο νοσοκομείο Μεταξά είναι 16, στον Αγιο Σάββα 18, στο ΑΧΕΠΑ 25, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου 26 και στο νοσοκομείο Καβάλας 17.

Με βάση την καταγραφή-ιεράρχηση των αναγκών, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ, κατανέμει τις θέσεις που αξιοποιεί από «άγονες» διαδικασίες για επικουρικούς και από «παγωμένες» προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Την περασμένη Τετάρτη, ο αν. υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπέγραψε την επαναπροκήρυξη 104 θέσεων επικουρικών γιατρών. Σε πρόσφατη προκήρυξη αυτές οι θέσεις είχαν «περισσέψει» γιατί οι γιατροί δεν έδειξαν ενδιαφέρον. «Με βάση αυτή την προκήρυξη, στο νοσοκομείο της Σάμου καλύπτουμε τις 2 κενές θέσεις από τις 6 που μας ανέφεραν ως υπερεπείγουσες ανάγκες, στη Νάουσα τη μία από τις τρεις, στην Κοζάνη τη μία από τις 4, στη Δράμα τη μία από τις 9, κ.ο.κ.», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Το υπόλοιπα κατεπείγοντα κενά θα καλυφθούν κυρίως από 800 επικουρικούς γιατρούς για την πρόσληψη των οποίων αναμένεται έγκριση από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου