Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Δείτε πως οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερα για την Υγεία από ότι οι Αμερικανοί!

Λαυρέντης Νεκτάριος - Health Report

Τι κι αν οι Έλληνες διανύουν την πιο δύσκολη οικονομική περίοδο, Τι κι αν απολαμβάνουν περιορισμένης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Παρ’ αυτά πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους από ότι οι Αμερικανοί, που επίσης δεν απολαμβάνουν τις πιο καλές υγειονομικές υπηρεσίες, ζουν όμως στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην πρόεδρος του ΙΚΑ, το Ελληνικό σύστημα υγείας «προκαλεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επιβάρυνση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου οι πολίτες εφαρμόζουν διπλή ασφάλιση αν επιλέξουν και την ιδιωτική, οι ανασφάλιστοι είναι 1,5 εκατομμύριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας πολιτών».


Και αυτό επειδή οι Έλληνες πληρώνουν τελικά περισσότερα από την τσέπη τους από ότι οι πολίτες άλλων χωρών. Σύμφωνα με τον κ.Νεκτάριο το σύστημα που εφαρμόζεται προκαλεί «ιδιωτικές δαπάνες που φθάνουν το 40% και απ΄ αυτό το 34% είναι απευθείας πληρωμές, όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις 17%».

Ο κ.Μιλτιάδης Νεκτάριος

Γι αυτό και ο κ.Νεκτάριος πρότεινε μεταξύ άλλων νέο ρόλο για το Υπουργείο υγείας στη χάραξη στρατηγικής, με περιοδική αξιολόγηση των ιατρών, πιστοποίηση των προμηθευτών, αναδιοργάνωση της προσφοράς υπηρεσιών υγείας με τεχνοκρατική στελέχωση των νοσοκομείων, ενιαία πακέτα παροχών υγείας με ατομική κάρτα υγείας και έρευνα αγοράς ικανοποίησης ασφαλισμένων, ανοικτούς διαγωνισμούς προφοράς υπηρεσιών ανά περιοχή, κεντρική επεξεργασία συνταγών, κλειστό προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ, γαλλικό μοντέλο συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης, με πληρωμή του ΕΟΠΥΥ μετά τις πληρωμές των ασφαλιστικών εταιριών.

Βέβαια και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε επισημάνει πρόσφατα ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν το κόστος της νοσηλείας των πελατών τους και αυτό να μην καταβάλλεται μόνο από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου