Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Επείγον: Χωρίς γιατρούς και υλικά έμειναν τα Κέντρα Υγείας και οι νέες δομές του ΠΕΔΥ

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών πρότειναν στο υπουργείο Υγείας να δώσει τη δυνατότητα σε όσους απολύθηκαν να επαναπροσληφθούν στο ΠΕΔΥ σε προσωποπαγείς θέσεις.

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση με τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των πάλαι ποτέ πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Οι συγκεκριμένες δομές, που λειτουργούν πλέον στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν υλικό, καθώς δεν είχε προβλεφθεί η σχετική διαδικασία με τον νέο νόμο!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρέθηκε αντιμέτωπη – εκτός των άλλων – και με τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία, η οποία καθιστά “ανάπηρες” εκατοντάδες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναμένεται να “περάσει” στη Βουλή διάταξη, με την οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα Κέντρα Υγείας να προμηθεύονται υλικά μέσω των νοσοκομείων, έως το τέλος του έτους και μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το θέμα.


Προσωπικό

Οι πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ και νυν Κέντρα Υγείας ΠΕΔΥ αντιμετωπίζουν και σοβαρά θέματα στελέχωσης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στις μονάδες του ΠΕΔΥ υπηρετούν σήμερα 2.300 γιατροί, από τους οποίους οι 700 διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο με ασφαλιστικά μέτρα.

Στην περίπτωση που η εκδίκαση των προσφυγών δεν τους δικαιώσει, οι συγκεκριμένοι (700) γιατροί θα αποχωρήσουν, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τις δομές.

Σημειώνεται ότι 2.500 γιατροί εγκατέλειψαν πέρυσι τις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, μη δεχόμενοι το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΠΕΔΥ.

Επιστροφή

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών (όπως η ΠΟΕΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) έχουν προτείνει στο υπουργείο Υγεία να δώσει τη δυνατότητα σε όσους απολύθηκαν να επαναπροσληφθούν στο ΠΕΔΥ σε προσωποπαγείς θέσεις.

Εκτιμάται ότι μπορούν να επιστρέψουν περί τους 600 με 700 γιατρούς, οι οποίοι θα δώσουν μία “ανάσα” στις αποδυναμωμένες δομές.

Δ.Κ.

3 σχόλια:

  1. Για ολους ακουω και διαβαζω κατι καθε μερα για τους ιατρους πληρους και αποκλειστικης δεν ακουω τιποτα οταν υπαρχουν πολλα μετωπα μειωνεται το προβλημα δουλευαμε 8ωρες τωρα 7 κατω απο συνθηκες δυσκολες λογω ελλειψεων μεχρι τωρα καταφεραμε παρα πολλα και η πληρωμη μας δεν εχει αποκατασταθει και ακομη περιμενουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και άν επιστρέψουν με τι λεφτά θα τους πληρώνουν? Υπάρχει σχετικό κονδύλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΡΙ -ΦΙΡΙ ΤΟ ΠΑΝΕ ΟΙ "ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ" ΤΕΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΠΕΔΥ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΗΔΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΠΕΔΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ,ΕΝΩ ΟΙ ΠΑΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΘΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΗ.ΦΥΣΙΚΑ Ο ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΦΥ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ???ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΥΝ ΟΧΙ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΒΑΜΒΑΚΙ....ΚΑΙ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΕΔΥ ΜΕ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ...ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ...ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΕΞΟΠΛΙΣΤΑ ΙΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή