Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Aδύνατη η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Αδιέξοδο με τις οφειλές, τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες

Την παράταση των συμβάσεων τους με τον ΕΟΠΥΥ έως τις 15 Μαΐου συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών με το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τις συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες λήγουν στις 31 Μαρτίου 2015, συμφωνήθηκε η παράτασή τους έως τις 15 Μαΐου καθώς και η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ, του ΣΕΚ και του Υπουργείου, ώστε να συζητηθούν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας, το πλαίσιο και οι όροι αυτής.

Στη συνάντηση όπου παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός με στελέχη του οργανισμού, καθώς και στελέχη του ΥΥΚΑ, συζητήθηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που, κατά τον ΣΕΚ, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο και τους εργαζόμενους του προ του φάσματος της ανεργίας.

Αδιέξοδο με τις οφειλές, τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες

Το ΔΣ του ΣΕΚ έθεσε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της περιόδου 2006-2011, των προκάτοχων ταμείων του ΕΟΠΥΥ, που μένει ανοικτό εδώ και αρκετά χρόνια και αφορά για τις κλινικές του Συνδέσμου το ποσό των 65 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός ενημέρωσε ότι η νομική υποχρέωση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων της περιόδου αυτής, ολοκληρώθηκε στις 31.12.2014, χωρίς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας τις εκκαθαρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από 01.01.2015 είναι αδύνατη η πληρωμή των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι η μη εκκαθάριση των τιμολογίων οφείλεται σε αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων και δεν ευθύνονται οι πάροχοι και δήλωσε ότι «το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη επίλυσή του ζητήματος».

Τέλος, ο ΣΕΚ ενημέρωσε τον κ. Κουρουμπλή ότι υπήρχε διαβεβαίωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ότι από 01.01.2015 θα υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων από τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο, όπως είχε πρώτος ζητήσει ο ΣΕΚ. Αν και διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2015 αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει μετά την πρόσληψη γιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

http://www.protothema.gr - iatroi.eu

1 σχόλιο: