Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Αμφίσημες οι πρώτες αντιδράσεις για τις 6μηνες συνταγές


Θετική αλλά επιφυλακτική στάση κρατούν γιατροί και ασθενείς απέναντι στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής που αφορά στην έκδοση συνταγών 6μηνης διάρκειας για ορισμένες κατηγορίες χρόνιων ασθενών.

Τη γνώμη Συλλόγων Χρονίως Πασχόντων και της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για την 6μηνη συνταγογράφηση, που «μπήκε μπροστά» 10 μήνες μετά την εξαγγελία της, ζήτησε το Virus. Με «καλό μάτι» βλέπουν σε γενικές γραμμές το μέτρο οι ασθενείς, οι οποίοι θεωρούν ότι μπαίνει «τέλος» σε μια μεγάλη ταλαιπωρία. Παράλληλα, όμως, εκφράζουν επιφυλάξεις για επιμέρους αλλά σημαντικές παραμέτρους του θέματος.

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται το μέτρο ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (ΣΑΣΕΚΕ), καθώς πιστεύει πως η πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνιες παθήσεις θα τερματιστεί. Η πρόεδρος του ΣΑΣΕΚΕ Αλεξάνδρα Γκλιάτη σημειώνει χαρακτηριστικά πως «κάθε μήνα οι ασθενείς περίμεναν μέχρι και 4 ώρες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους». Παράλληλα, όμως εκφράζει έντονη ανησυχία για το πραγματικό όφελος των Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα, από την εφαρμογή του μέτρου: «Ευελπιστούμε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί ομαλά και δεν θα ναυαγήσει με σχετικές γραφειοκρατίες όπως το αντίστοιχο της 3μηνης συνταγογράφησης, που στην πράξη εφαρμόστηκε ελάχιστες φορές καθώς μηνιαία πλαφόν και άλλα έκτακτα μέτρα μπλόκαραν την υλοποίηση του». Τέλος, προτείνει την επέκταση του μέτρου σε όλα τα φάρμακα του ασθενή με χρόνια νόσο (όχι μόνο της ειδικότητας). 

Ανάλογης φύσεως επισημάνσεις έχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία χαρακτηρίζει καταρχήν θετική εξέλιξη την 6μηνη συνταγογράφηση. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, «ειδικά για το Σακχαρώδη Διαβήτη, όπου η συμμόρφωση στη θεραπεία (ειδικά για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2) και η συνέπεια στην παρακολούθηση και τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων είναι κρίσιμες για τον έλεγχο της πάθησης και την αποφυγή επιπλοκών, ενυπάρχει ο κίνδυνος ο ασθενής να επισκέπτεται τελικά το γιατρό κάθε 6μηνο, όταν και θα χρειάζεται νέα συνταγή και να μεταθέτει χρονικά τις απαραίτητες εξετάσεις για την παρακολούθηση του σακχάρου του». Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει πως τελικά η εφαρμογή της 6μηνης συνταγογράφησης για τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων απαιτείται να συνοδευτεί με ένα συνολικότερο ανασχεδιασμό του πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δαραμήλας προτείνει τη σύμπλευση του μέτρου με την 6μηνη συνταγογράφηση και στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, όπου η συνταγή είναι το πολύ 2μηνη και χειρόγραφη (!).

Λιγότερο ενθουσιώδης για την ενεργοποίηση της δυνατότητας έκδοσης 6μηνων συνταγών, είναι ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η οποία θεωρεί μικρό το όφελος, από τη στιγμή που παραμένουν οι «φαρμακερές» συμμετοχές για τους ασθενείς. Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, Βασιλική Μαράκα, «μπορεί να γράψει ο γιατρός μηδενική συμμετοχή και στο φαρμακείο βγαίνει συμμετοχή. Αυτό συμβαίνει σε φάρμακα λόγου χάρη για την κατάθλιψη, για την ακράτεια, για την κόπωση, κ.λπ. Μόνο τα υψηλού κόστους φάρμακα τα παίρνουμε εντελώς δωρεάν. Τι να τα κάνω λοιπόν τα φάρμακα για 6 μήνες, όταν δεν έχουν επαναφέρει τη μηδενική συμμετοχή και μας έχουν ποσοστό;» Η κ. Μαράκα εξηγεί ότι λόγω της ασθένειας τα άτομα με ΣΚΠ παίρνουν πολλά φάρμακα, με αποτέλεσμα πληρώνουν συμμετοχές που φτάνουν τα 150-200 ευρώ το μήνα. Σημειώνει, επίσης, ότι συχνά η νόσος έχει εξάρσεις κι έτσι ο ασθενής με ΣΚΠ θα πρέπει ούτως ή άλλως να επισκεφθεί πολύ συντομότερα το γιατρό του για αλλαγή του θεραπευτικού σχήματος.

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των ασθενών και αποσυμφόρησης των ιατρείων, εκτιμά πως είναι η 6μηνη συνταγογράφηση και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου σημειώνει όμως την ανάγκη προσαρμογής του κρατικού τιμολογίου για τη χρέωση των χρονίως πασχόντων: «Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κοιτάξει σοβαρά τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, στην κατεύθυνση προσαρμογής του ύψους της αμοιβής των γιατρών. Δεν μπορεί μια επίσκεψη για μια συνταγογράφηση να είναι 10 ευρώ και η 6μηνη να παραμείνει στο ίδιο ποσό. Είναι θέμα επιβίωσης των ιατρείων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

2 σχόλια:

  1. Και με το πλαφον συνταγογραφησης, με απειλη χρηματικης ποινης στο γιατρο τι γινεται ; Ολα προς λαικη καταναλωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ξεφτιλα συνεχιζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή