Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ερευνάται η προέλευση 5 εκ. ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμούς γιατρού του ΕΣΥ


Στο «μικροσκόπιο» της ΔΟΥ Καβάλας βρίσκεται νοσοκομειακός γιατρός, μαζί με τη σύζυγό του, καθώς στους λογαριασμούς τους εντοπίστηκε χρηματικό ποσό που δεν δικαιολογείται από την εργασία τους. 

«Συναγερμός» χτύπησε στο ΣΔΟΕ, για 5 εκατ. ευρώ που «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό, με σημείο εκκίνησης την Καβάλα. Αμέσως, άρχισε έρευνα για το ύψος των καταθέσεων του ιδιοκτήτη του δυσθεώρητου ποσού, που όπως αποδείχτηκε υπήρξε για χρόνια γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά τώρα είναι συνταξιούχος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου, οι υπηρεσίες της ΔΟΥ Καβάλας αυτή τη στιγμή ελέγχουν την περιουσιακή κατάσταση του ίδιου όσο και της συζύγου του, προσπαθώντας να εξακριβώσουν κατά πόσο τα χρήματα αυτά έχουν νόμιμη προέλευση και αν έχουν φορολογηθεί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αξιόποινη πράξη, οι εφοριακοί θα ελέγξουν στη συνέχεια το μέγεθος της απόκρυψης και της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύζυγος του γιατρού φέρεται να υποστηρίζει πως στο παρελθόν ο άντρας της έκανε μια πολύ καλή επένδυση, παίρνοντας μετοχές σε εταιρεία με αξιοπρόσεκτο κύκλο εργασιών.

Η τοποθέτηση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Το Virus ζήτησε γι’ αυτή την «ύποπτη» περίπτωση το σχόλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ), καθώς το ποσό που εντοπίστηκε στους λογαριασμούς του γιατρού δεν δικαιολογείται από τους μισθούς του ως εργαζομένου στο ΕΣΥ, αλλά ούτε κι από τη σύνταξή του.

«Συχνά λέω πως η διαφθορά είναι μία από τις ασθένειες της υγείας και ως κοινωνία οφείλουμε οφείλουμε να ρίξουμε άπλετο φως σε όλες εκείνες τις συνιστώσες που δρουν στο χώρο και οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους γιατρούς», λέει ο πρόεδρος του ΙΣΚ Ξενοφώντας Κροκίδης. «Δεν είναι σωστό να εστιάζουμε μόνο στο «φακελάκι» αλλά να δούμε και τις προμήθειες, την κοστολόγηση των φαρμάκων και των κλινικών, όπως και τα κάθε λογής ιδιωτικά συνεργεία και συμβάσεις στα νοσοκομεία, εκεί δηλαδή όπου γίνεται η μεγάλη μπίζνα», προσθέτει.

Ο ίδιος αναγνωρίζει βέβαια πως το «φακελάκι» που είναι υπαρκτό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις αποφέρει συνολικά έσοδα ύψους 2 δις ευρώ, σε εκείνους που επιδίδονται σε έκνομες συμπεριφορές.

«Ο Σύλλογος αξιοποιεί και διαθέσιμα site για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είναι το «έδωσα φακελάκι», αλλά δυστυχώς κανένα θεσμικό όργανο δεν μπορεί να κάνει κάτι με τις ανώνυμες καταγγελίες», υποστηρίζει ο κ. Κροκίδης. Καλεί παράλληλα τους πολίτες, σε περίπτωση που υπάρξουν θύματα ή μάρτυρες περιστατικών χρηματισμού γιατρών, να μη διστάσουν να κάνουν επώνυμη καταγγελία, ώστε να επιληφθούν τα πειθαρχικά όργανα του Συλλόγου.

«Πρέπει να ανοίξουν τα στόματα πλέον και βέβαια οι έκνομες συμπεριφορές έχουν και προσωπική ευθύνη. Ωστόσο, τα συλλογικά όργανα των γιατρών οφείλουν να απομονώνουν τέτοιες περιπτώσεις» τονίζει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υπογραμμίζει την ανάγκη το νέο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να αναλάβει πρωτοβουλία για συνεργασία επί του θέματος τόσο με τον Υπουργό Επικρατείας που είναι αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, όσο και με την υπεύθυνη για τις προμήθειες στην Υγεία, ώστε όλες οι σκιές, τα σχόλια και οι υπαινιγμοί για τον ιατρικό κλάδο να πάψουν.

«Η μεγάλη μάζα των γιατρών είναι τίμιοι καθημερινοί αγωνιστές, είτε μέσα στο νοσοκομείο είτε έξω από αυτό. Η δεινή οικονομική κατάσταση τόσο του νοσοκομειακού γιατρού όσο και του ιδιώτη, τόσο του κλινικού γιατρού όσο και του εργαστηριακού με τα clawback και με τα rebate, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξωθούν σε παραβατικές συμπεριφορές, όπως είναι οι δοσοληψίες, κ.λπ.», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΚ.

1 σχόλιο: