Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ψάχνουν από τα ταμεία €2 δισ. αλλά βρίσκουν έως €750 εκατ.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αυξάνονται οι πιέσεις πάνω στα ρευστά αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων, την αξιοποίηση των οποίων έχει ζητήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από τα μέσα Φεβρουαρίου. «Κλειδί» θα αποτελέσει η στάση του ΟΑΕΔ με ρευστά αποθεματικά 450 εκατ. ευρώ και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (ΕΤΑΑ) με 300 εκατ. ευρώ.

Μετά την αρχική αμηχανία ή ακόμα και άρνηση της πλειοψηφίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων ασφαλιστικών φορέων, είτε αυτά συνεδρίασαν (πχ ΟΑΕΔ, ΙΚΑ), είτε όχι ακόμα (ΕΤΑΑ), αρχίζει και διαμορφώνεται πλέον ένα πιο θετικό κλίμα υπέρ της σύναψης κρατικών ρέπος με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης «μέχρι τις 20 Μαρτίου», όπως ανέφερε στο Capital.gr στέλεχος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (ΕΤΑΑ).

Την αρχή με τα ρέπος έκανε χθες το ΙΚΑ, με τη διαφορά ότι τα σύναψε καθαρά για… λογαριασμό του. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, κορυφαίο στέλεχος του ανέφερε πως «δεν θα ζητηθεί από το ΙΚΑ να καταθέσει τα ρευστά αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδας με την προοπτική των κρατικών ρέπος». Πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αυτό, όταν το ίδιο το ΙΚΑ, προκειμένου να καλύψει χωρίς κανένα ρίσκο, τις δικές του δαπάνες για συντάξεις του Απριλίου ύψους 900 εκατ. ευρώ (σ.σ. πληρώνονται Δευτέρα 30 Μαρτίου), αποφάσισε να κάνει προθεσμιακή κατάθεση 150 εκατ. ευρώ μέχρι τις 26 Μαρτίου αλλά και να χρησιμοποιήσει ένα «μαξιλάρι» συνάπτοντας ρέπος 150 εκατ. ευρώ και κάνοντας έντοκο εσωτερικό δανεισμό 110 εκατ. ευρώ με τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ;

Τι συμβαίνει στον ΟΑΕΔ, όπου το ΔΣ ζήτησε κατά συντριπτική πλειοψηφία την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου αναβολή της συζήτησης για την κατάθεση των ρευστών που θα τους ήταν «απαραίτητα» για τις επόμενες μέρες (σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης); Το ΔΣ της προηγούμενης Τρίτης 3 Μαρτίου δεν συζήτησε καθόλου το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Η σχετική συζήτηση θα ξαναγίνει μάλλον με τη νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ, την κα. Μαρία Καραμεσίνη, η οποία αναμένεται να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντα της από τον κ. Θόδωρο Αμπατζόγλου το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Στο τραπέζι, πάντως, της συζήτησης έχει πέσει από τον κ. Αμπατζόγλου να κατατεθούν μόνο έως 150 εκατ. ευρώ και όχι τα υπόλοιπα 300 -350 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τις εισφορές υπέρ ΟΕΕ – ΟΕΚ και η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ματαίωση της «επανίδρυσης» για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Σημαντικό πρόκριμα της όλης διαδικασίας αξιοποίησης των ρευστών αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων θα είναι τι θα γίνει με το ΕΤΑΑ το οποίο έχει περίπου 300 εκατ.ευρώ ρευστά αποθεματικά. Πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών, των νομικών και των ιατρών αναφέρουν πως το κλίμα – ειδικότερα στον κλάδο των μηχανικών ο οποίος διατηρεί ρευστά αποθεματικά κοντά στα 200 εκατ. ευρώ – έχει αρχίσει να γίνεται θετικό. Παρά το γεγονός ότι το ΕΤΑΑ έχασε 3 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έφερε το PSI το 2012, γίνεται αντιληπτό στα στελέχη του πως «αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός σε βάρος της Ελλάδας» λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων προς τους διεθνείς δανειστές τότε «οι καταθέσεις τους κινδυνεύουν πιο πολύ» απ’ ο,τι αν οι καταθέσεις τους χρησιμοποιηθούν για τη σύναψη κρατικών ρέπος ενάντια στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος. 

Σημειώνεται πως η διοικούσα επιτροπή του κλάδου των μηχανικών του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ) έχει ήδη συνεδριάσει μία φορά, ενώ οι διοικούσες επιτροπές των κλάδων των νομικών και των γιατρών δεν έχουν ακόμα συνεδριάσει. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ αναμένεται να συνεδριάσει την μεθεπόμενη εβδομάδα, δηλαδή λίγες μέρες πριν την 20η Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου