Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Στις 19/3 αποφασίζει το ΕΤΑΑ για τα ρευστά του

Σε εννιά μέρες από σήμερα θα είναι η γνωστή η τελική στάση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (ΕΤΑΑ) σε σχέση με την πρόταση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για κατάθεση των ρευστών αποθεματικών του εν λόγω ταμείου σε λογαριασμό στην ΤτΕ και επένδυση τους σε κρατικά ρέπος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την Πέμπτη 19 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΤΑΑ για να αποφασίσει σχετικά με το θέμα αυτό.

Πρόκριμα της απόφαση του ΔΣ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η απόφαση της διοικούσας επιτροπής του κλάδου του ΕΤΑΑ που ανήκει στους μηχανικούς και η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Πηγές του Capital.gr στο ΕΤΑΑ αναφέρουν τα ρευστά αποθεματικά του ΕΤΑΑ ανέρχονται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ. Τα 230 εκατ. ευρώ εξ αυτών ανήκουν στο κλάδο των μηχανικών, ενώ τα υπόλοιπα στον κλάδο των ιατρών (ΤΣΑΥ).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η καταρχάς διάθεση των μελών του ΔΣ του ΕΤΑΑ διάκειται θετικά προς την πρόταση του ΟΔΔΗΧ. 

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως ατύπως ο ΟΔΔΗΧ έχει προσφέρει επιτόκιο 2,4% σε ετήσια βάση (αντί για 2,14% που ήταν η αρχική επίσημη πρόταση) στο ΕΤΑΑ προκειμένου να επενδύει ανά δεκαπενθήμερο τα ρευστά αποθεματικά του σε κρατικά ρέπος. 




Τι γίνεται με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς; 

Χθες συνεδρίασε το ΔΣ του ΟΑΕΔ, ο οποίος εκτιμάται ότι διαθέτει 450 εκατ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για δεύτερη φορά μετά την συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου, όπου δεν ελήφθη καμία απόφαση για τη επένδυση των ρευστών διαθεσίμων τους σε ρέπος, δεν μπήκε το σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη. Eπόμενη συνεδρίαση του ΔΣ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου, παρούσης και της νέας διοικήτριας κας. Μαρίας Καραμεσίνη.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΣ του ΟΑΕΕ (ρευστά αποθεματικά 90 εκατ. ευρώ) απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τη πρόταση του ΟΔΔΗΧ.

Το ΔΣ του ΙΚΑ (ρευστά αποθεματικά 350 εκατ. ευρώ) αποφάσισε να κάνει τα δικά του ρέπος και το δικό του εσωτερικό δανεισμό από τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ (συνολικά για 260 εκατ. ευρώ) για να πληρώσει τις συντάξεις του. 
Τι προβλέπει η νομοθεσία για την επένδυση των ρευστών αποθεματικών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης; Δύο είναι οι βασικοί νόμοι που διέπουν το πλαίσιο επένδυσης ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων. Ο νόμος 3586/2007 και πιο πριν από αυτόν ο νόμος 2469/1997.

Τι προβλέπει ο νόμος του 2007;

Πρώτα απ’ όλα, πως «υποχρεωτικά» μεταφέρονται στην ΤτΕ τα πλεονάζοντα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο άρθρο 3 του σχετικού νόμου αναφέρεται ότι « τα πλεονάζοντα κεφάλαια των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (σ.σ. για τα οποία ενδιαφέρεται από τις 15 Φεβρουαρίου ο ΟΔΔΗΧ) που σχηματίζονται πέραν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις αυτών στους λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης μεταφέρονται υποχρεωτικά στο λογαριασμό διαθεσίμων, στην Τράπεζα της Ελλάδος»

Το ίδιο άρθρο, επίσης, ξεκαθαρίζεται πως μόνο με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων επενδύονται τα πλεονάζοντά τους κεφάλαια. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, να επενδύουν μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων τους που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος»

Στο άρθρο 4 του νόμου του 2007 υπάρχει όμως ένα δυνάμει… παράθυρο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Επενδυτικής Πολιτικής Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να καθορίζονται και άλλα επενδυτικά προϊόντα αποδεκτού κινδύνου, στα οποία επιτρέπεται να επενδύουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».

Τι μέρος των διαθεσίμων των ταμείων μπορεί να επενδυθεί;

Σύμφωνα με το νόμο του 1997 προβλέπεται ότι «επιτρέπεται η διάθεση από τους δημόσιους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%) ετησίως από τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας (ή άλλη τράπεζα) διαθέσιμα κεφάλαια τους, για επενδύσεις σε ακίνητα και κινητές αξίες».

Παραπέρα αναφέρεται ότι «τα ενδιαφερόμενα ασφαλιστικά ταμεία ή οργανισμοί εφόσον επιθυμούν να προβούν σε επένδυση μόνο σε ακίνητα ή μόνο σε κινητές αξίες, με τον περιορισμό ότι το ποσό που θα διατεθεί δεν θα υπερβαίνει το πιο πάνω καθοριζόμενο ποσοστό για κάθε περίπτωση, δηλαδή το 40% ή 60% αντίστοιχα του ενός δέκατου των διαθεσίμων κεφαλαίων τους.


Σε τι μπορούν να επενδύσουν τα ταμεία, μεταξύ άλλων; 

Σύμφωνα με το νόμο του 2007, «οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, να επενδύουν χωρίς περιορισμούς κεφάλαια εκ του λογαριασμού διαθεσίμων τους στις παρακάτω κινητές αξίες:

α. σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου πλην των σύνθετων (structured) ομολόγων,

β. σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με τη μορφή της αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης (πράξεις REPOS)». 

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου