Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μέχρι τις 15 Μαΐου παρατείνονται οι συμβάσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ - Κλινικών & συγκροτείται Επιτροπή



ONMED.GR. 

Μέχρι τις 15 Μαΐου παρατείνονται οι συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες λήγουν στις 31 Μαρτίου 2015. Την ίδια ώρα, συγκροτείται ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ, του ΣΕΚ και του Υπουργείου Υγείας, ώστε να συζητηθούν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας, το πλαίσιο και οι όροι αυτής.


Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων, από την συνάντηση του κλάδου και ειδικότερα του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών) με τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή την Δευτέρα.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός με στελέχη του οργανισμού, καθώς και στελέχη του ΥΥΚΑ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν για ακόμη μια φορά τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο και τους εργαζόμενους του, προ του φάσματος της ανεργίας.

Σχετικά με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων του ελέγχου των Ι.Ε.Ε. (Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες) και την τελική εκκαθάριση των απαιτήσεων του 2013, ο ΣΕΚ τόνισε ότι τα μέλη του έχουν καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις Ι.Ε.Ε., αλλά θα πρέπει, με ενέργειες του ΕΟΠΥΥ και του ΥΥΚΑ, να υποχρεωθεί το σύνολο των μονάδων του κλάδου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες, ώστε να υπάρξει το τελικό απότελεσμα.

Επίσης προτάθηκε να συσταθούν άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ οι προβλεπόμενες επιτροπές διαιτησίας για τις ενστάσεις.

Ο ΣΕΚ, σε συνέχεια της προηγούμενης (09.02.2015) συνάντησης επανέφερε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της περιόδου 2006-2011, των προκάτοχων ταμείων του ΕΟΠΥΥ, που παραμένει ανοικτό εδώ και αρκετά χρόνια και αφορά για τις κλινικές του ΣΕΚ το ποσό των 65.000.000 €.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Κοντός ενημέρωσε ότι η νομική υποχρέωση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων της περιόδου αυτής, ολοκληρώθηκε στις 31.12.2014, χωρίς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας τις εκκαθαρίσεις και από 01.01.2015 είναι αδύνατη η πληρωμή των οφειλόμενων λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι η μη εκκαθάριση των τιμολογίων οφείλεται σε αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων και δεν ευθύνονται οι πάροχοι και δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη επίλυσή του ζητήματος.

Ο ΣΕΚ έθεσε επίσης το θέμα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ για το 2015, με τον κ. Κοντό να διαβεβαιώνει ότι εντός των προσεχών ημερών θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του Ιανουαρίου 2015.

Τέλος, ο ΣΕΚ ενημέρωσε τον κ. Κουρουμπλή ότι υπήρχε διαβεβαίωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ότι από 01.01.2015 θα υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων από τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο, όπως είχε πρώτος ζητήσει ο ΣΕΚ. Αν και διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2015 αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει μετά την πρόσληψη γιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με τον ΣΕΚ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών είναι η αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση ιδιωτικών Νοσοκομείων, τα οποία προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του ΣΕΚ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εργοδότες της Ελλάδας, συνεισφέρουν σημαντικά στη ελληνική οικονομία και υποστηρίζουν ενεργά τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας.

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απασχολεί άμεσα περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους, συντηρεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών και επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη με νέες υποδομές, νέα ιατρικά πρωτόκολλα, νέες τεχνολογίες. Καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο ιδιωτικός τομέας υγείας συγκρατεί κρίσιμο επιστημονικό δυναμικό στη χώρα σε μια εποχή που μαστίζεται από brain drain, συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ και αναδεικνύει την Ελλάδα ως προορισμό ιατρικού τουρισμού. Λειτουργεί συμπληρωματικά του δημοσίου τομέα υγείας αλλά καλύπτει και επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις υψηλής τεχνολογίας που αδυνατεί να καλύψει το δημόσιο αποτελώντας κομβικό παράγοντα διασφάλισης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

1 σχόλιο:

  1. ΜΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΛΥΝΑΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΕΟΠΥΥ.ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΚΟΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή