Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Μόνο στο HealthReport.gr: Καταργείται ο νόμος για την απελευθέρωση των διαγνωστικών κέντρων! Τι αλλάζει

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Να αλλάξει τα πάντα στο τοπίο της διάγνωσης του ιδιωτικού τομέα σκοπεύει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο Π. Κουρουμπλής, ο Αν. Ξανθός και ο Γ.Μπασκόζος έχουν ήδη συζητήσει και αποφασίσει έπειτα και από σχετική συνεννόηση με την Κουμουνδούρου, να καταργήσουν τον μνημονιακό νόμο που δίνει το δικαίωμα σε όποιον το επιθυμεί να ανοίξει διαγνωστικό κέντρο σε όποια περιοχή της χώρας επιθυμεί και μάλιστα όσα υποκαταστήματα επιθυμεί.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στην περίοδο των μνημονίων και αποτελούσε υποχρέωση προς τους δανειστές, δίνει το δικαίωμα σε επιχειρηματίες να δημιουργήσουν αναρίθμητες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων με συνέπεια η κατάσταση να θεωρείται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανεξέλεγκτη, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.Και αυτό διότι όπως υποστηρίζουν αυξάνεται με τον τρόπο αυτό η πλασματική ζήτηση εξετάσεων αλλά και η εισροή χρήματος από τον ΕΟΠΥΥ προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Ο ίδιος νόμος, ο οποίος αναμένεται να καταργηθεί άμεσα καθώς είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας, επιτρέπει να δημιουργηθεί διαγνωστικό κέντρο και από μη γιατρό. Στο παρελθόν υπήρχε ο περιορισμός πως το 51% έπρεπε να ανήκει σε γιατρό.

Ο μνημονιακός νόμος με τον οποίο απελευθερώθηκε και η αγορά των διαγνωστικών κέντρων όπως και άλλων επαγγελμάτων, είναι ο 3919 του 2011 για την «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».


Τι σημαίνει η κατάργηση του νόμου στην πράξη; Ότι θα επανέλθουν τα κριτήρια για τη δημιουργία ενός υποκαταστήματος για διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων πληθυσμιακά και γεωγραφικά δεδομένα. Θα επιβάλλεται επίσης έγκριση από ειδικό συμβούλιο το οποίο θα εξετάζει όλες τις προϋποθέσεις για νέο διαγνωστικό κέντρο.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τις αλλαγές που θα κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνεργασία ΕΟΠΥΥ-ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Και μπορεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής να θέλει ακόμη και να διακόψει ή να …ελαφρύνει τη ροή του χρήματος προς τον ιδιωτικό τομέα, όλα δείχνουν όμως πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αυτήν την περίοδο.

Και αυτό επειδή τα τμήματα της διάγνωσης των πολυιατρείων του ΠΕΔΥ είτε δε λειτουργούν καθόλου είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης υλικών.
«Θα μειωθεί η ροή των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα αλλά πολύ αργότερα και εφόσον έχει φτιαχτεί το δημόσιο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» έλεγε στοHealthReport.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου συμπληρώνοντας με νόημα: «άλλωστε κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί και ούτε συμφωνηθεί μέχρι στιγμής».

Αυτό βέβαια που φαίνεται να φοβούνται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μη τυχόν και με βιαστικές κινήσεις γυρίσει χρόνια πίσω το σύστημα υγείας και δούμε ξανά ουρές όπως στο ΙΚΑ για μια απλή εξέταση αίματος. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα έβλαπτε σοβαρά το κοινωνικό προφίλ της νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γιώργος Βουγιούκας πάντως δηλώνει στο HealthReport.gr: «η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχει πραγματική επιτυχία στο έργο της που αναλαμβάνει εάν κοιτάξει ισότιμα τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας και υπάρξει συνεργασία μεταξύ αυτών των δυο τομέων που είναι οι πυλώνες ενός πρωτοβάθμιου εθνικού συστήματος υγείας. Και το θέτω ως εθνικό και όχι δημόσιο γιατί εθνικό είμαστε και εμείς οι ιδιώτες».

Και το ερώτημα είναι τι θα πράξουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας μειώσει κατακόρυφα τις τιμές αποζημίωσης για τις εξετάσεις. Ο κ.Βουγιούκας τονίζει με νόημα στο HealthReport.gr: «τότε εμείς θα συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ με αυτές τις τιμές που μας δίνει, αλλά ο πολίτης θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη του γιατί δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί στις δημόσιες δομές. »

2 σχόλια:

  1. Αν και η είδηση για κατάργηση του Ν.3919 /2011 που φαίνεται να ικανοποιεί το ιατρικό κομάτι της ΠΦΥ ακούγεται πολύ ωραίο πολύ φοβούμε οτι θα σκοντάψει σε σοβαρά ζητήματα νομικής φύσεως . Αλλά ας πούμε οτι γίνεται. Οπως και το άρθρο επισημαίνει η έλλειψη υποδομής στις Δημόσιες Δομές κάνουν τον ιδιωτικό τομέα απαραίτητο για την εξασφάλιση ικανοποιητικής ΠΦΥ στους πολίτες , ασφαλισμένους και ανασφάλιστους με συνέπεια να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ιδιωτικών διαγνωσικών εργαστηρίων και κλινικών γιατρών. Ομως τίθεται ένα ζήτημα η καθιέρωση κανόνων λειτουργίας του συστήματος με σταθερούς όρους λειτουργία ς και αμοιβής. Οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν καθε πρώτη του έτους με ποιούς όρους θα εργαζόνται και θα αμείβονται. Εχω την αίσθηση οτι εάν ενεργοποιηθεί ενας μηχανισμός πρόληψης της άκρατης , αστοχης ,πλασματικής και πλαστής συνταγογραφίας που οι συνταγές της καταλάηγει σε πολύ συγκεκριμένους αποδέκτες τότε τα λεφτά οχι μόνο φτάνουν αλλά ενδεχομένως και περισσεύουν. Τα μέτρα που πρέπει άμεσα να λάβει η Κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ είναι η Αύξηση του προϋπολογισμού στα επίπεδα που εισηγήθηκε ο ΟΟΣΑ , Καθιέρωση ελεγκτικού μηχανισμού , κάρτας ασθενούς με PIN , εγκατάσταση μηχανισμού σήμανσης συνταγών και παραπεμτικών και κλιμακωτό rebate κατά το πρότυπο της σύμβασης του 2012. Τα διαγνωστικά πρωτόκολλα θα συμβάλλουν στην μείωση όμως θα συμβάλλουν και στην κακή ιατρική εάν δεν αποδεσμευτούν από την ειδικότητα του γιατρού Γιατί η ιατρική , οι νόσοι και οι διαγνώσεις διασταυρώνονται μέσα από πολές ειδικότητες και δεν μπορούμε να δημιουργούμαι στεγανά. Απλά με στατιστική ανάλυση μπορούμε να β΄ρισκουμε όσους άσκοπα συνταγογραφούν και σε όσους κατα κόρον κατευθύνονται και αυτό θέλει προληπτικό καί 'οχι κατασταλτικό έλεγχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι αυξηση προυπολογισμου την στιγμη που η πλαστη παραπεμπτικογραφια ειναι ακομη εφικτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή