Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Κουρουμπλής στο HealthReport.gr: «Θα αλλάξουμε όλο το μοντέλο στα φάρμακα»! Τι θα γίνει με τιμές- αποζημιώσεις

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέο σύστημα στη φαρμακευτική πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής όπως δηλώνει στο HealthReport.gr.

Τις βασικές γραμμές μάλιστα θα τις γνωστοποιήσει στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει μαζί τους την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Θα αλλάξουμε όλο το μοντέλο των τιμών στα φάρμακα αλλά και γενικότερα της φαρμακευτικής πολιτικής».

Αυτό που ενδιαφέρει και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις στον τομέα της Υγείας σημειώνει στο HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνει: «μας ενδιαφέρει η παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας όχι μόνο από τις ελληνικές εταιρείες αλλά και από τις ξένες. Γι αυτό θα δώσουμε κίνητρα ώστε να δραστηριοποιηθούν οι εταιρείες στην Ελλάδα ενώ θα υπάρξει και μια καλή ευνοϊκή μεταχείριση για όσους επενδύσουν».

Βέβαια αυτό «δε σημαίνει αύξηση στις τιμές στα φάρμακα» αποσαφηνίζει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να επιχειρήσει να αποσπάσει δεσμεύσεις κυρίως από τις ξένες εταιρείες να εστιάσουν στις κλινικές μελέτες επί ελληνικού εδάφους ώστε να αυξηθούν τα έσοδα για το ΕΣΥ.

Επίσης ο Π.Κουρουμπλής θα ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο της φορολόγησης των ξένων φαρμακευτικών εταιρειών που βρίσκονται στη χώρα μας καθώς θεωρεί πως δεν φορολογούνται καθώς βγάζουν εκτός χώρας τα έσοδά τους.
Βέβαια η φαρμακοβιομηχανία μέσω του ΣΦΕΕ υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα έσοδα του ελληνικού κράτους από τις πολυεθνικές εταιρείες δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Κατά τα άλλα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σκέφτεται να δημιουργήσει ένα διπλό σύστημα όπου θα υπάρχουν ασφαλιστικές τιμές (τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ) και τιμές αναφοράς που θα δηλώνονται από τις ξένες εταιρείες στο εξωτερικό και καθορίζουν την τιμολόγηση των σκευασμάτων και σε άλλες αγορές.

Μέχρι στιγμής ωστόσο δε φαίνεται να έχει «κλείσει» πλήρως αυτό το νέο μοντέλο το οποίο βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου