Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΣΚΕ:Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ CLAWBACK ΚΑΙ REBATE

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΚΑΥΚΑΣΟΥ 8, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ 11362
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη
Αθήνα 16/02/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ CLAWBACK ΚΑΙ REBATE.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών με θέμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων συμμετείχε η ΠΟΣΚΕ δια του Προέδρου της κ. Πατσουράκου Φωτίου και του Γενικού Γραμματέα κ.Τσάτσου Αναστάσιου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Γεν.Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Μπασκόζος Ιωάννης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ.Πατούλης Γεώργιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ.Σκανδαλάκης Παναγιώτης και η τ.Γεν.Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ.Χριστίνα Παπανικολάου.

Σε παρέμβαση που έγινε από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΚΕ επισημάνθηκε ότι η Ομοσπονδία αλλά και οι Ενώσεις που την απαρτίζουν από μακρού έχουν ταχθεί υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της εφαρμογής των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στα πλαίσια όχι μόνο του εξορθολογισμού των δαπανών αλλά και της βοήθειας που προσφέρουν στον επαγγελματία Ιατρό στην ενάσκηση των καθηκόντων του.

Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο ελέγχου της συνταγογράφησης και όχι αυτό που εφαρμόζεται σήμερα του μέσου όρου της ειδικότητας δηλαδή με λογιστικά και μόνο κριτήρια που παραβλέπουν την εξειδίκευση και την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή. Οι Επαγγελματικές Ενώσεις τονίστηκε ότι έχουν παραδώσει τις οδηγίες αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων δια μέσου του ΠΙΣ στο Υπουργείο Υγείας από τον Μάιο του 2014, η δε τότε Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί για την εφαρμογή τους δια μέσου της ΗΔΙΚΑ, δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε διότι όπως είχε πει και στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν έκαναν αρκετή οικονομία. Θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι τα πρωτόκολλα εκπονούνται και εφαρμόζονται όχι για οικονομία αλλά για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αν δεν επαρκούν τα χρήματα εφ’ όσον εφαρμόζονται, αυτό σημαίνει ότι τα αντίστοιχα ποσά που έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι κάτωθεν αυτών που χρειάζονται. Στο σημείο αυτό τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΚΕ ότι με την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων πρέπει αυτόματα να καταργηθεί το Clawback και Rebate που εφαρμόζεται στους Ιατρούς εργαστήρια και Πολυιατρεία που εκτελούν τις αντίστοιχες Ιατρικές πράξεις αφού είναι αυτονόητο ότι οι πράξεις που θα αναγράφονται μέσω των πρωτοκόλλων είναι αυτές που διεθνώς επιβάλλεται να αναγράφονται ανά πάθηση και ειδικότητα και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία μη πληρωμής τους βάσει του κρατικού τιμολογίου.

Πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι κάθε εξέταση που αναγράφεται μέσω των πρωτοκόλλων και εκτελείται πρέπει να αμείβεται στο ακέραιο χωρίςClawback και Rebate βάσει του κρατικού τιμολογίου που παραμένει το ίδιο από το 1991.

Η ΠΟΣΚΕ θα βρίσκετε σε συνεχή επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας και θα παρεμβαίνει διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα των μελλών μας.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ Α.Δ.ΤΣΑΤΣΟΣ 

1 σχόλιο: