Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Π. Κουρουμπλής: Υπό εξέταση το φορολογικό καθεστώς των πολευθνικών φαρμακευτικών εταιρειών

Από Νίνα Κομνηνού - ygeia360.gr

Ριζικές αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου προετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Αποφασισμένος να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εμφανίστηκε ο κ. Π. Κουρουμπλής ο οποίος επαναφέρει το θέμα της παραγωγής φαρμάκων από το κράτος, μέσω του ΙΦΕΤ και της φαρμακοβιομηχανίας του υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα προς τις πολυεθνικές ότι από δω και πέρα θα υπάρξουν τροποποιήσεις σε πολλά ζητήματα, όπως αύξηση του rebate και αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος.

Ο κ. Π. Κουρουμπλής σε ερώτηση για τα ισοδύναμα μέτρα που πρόκειται να λάβει η νέα κυβέρνηση στον τομέα του φαρμάκου, απάντησε ότι στο υπουργείο Υγείας σκέπτονται να επαναφέρουν «τη διάταξη με την οποία το ποσοστό του κέρδους από το χονδρεμπόριο φαρμάκων, που είναι 4,9%, (σ.σ. όταν το φάρμακο από την πολυεθνική εταιρεία πάει απευθείας στο φαρμακείο χωρίς να περάσει από τη φαρμακαποθήκη), θα πηγαίνει κατευθείαν στο ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, εξετάζεται το φορολογικό καθεστώς των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Δεν μπορεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να παρουσιάζει κέρδη 10 -12% και οι πολυεθνικές ζημία. Αν δεν θέλουν, θα φωνάξουμε τις μητρικές εταιρείες».

Και ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ακόμα ότι «ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και με τις δύο ενώσεις των φαρμακοβιομηχάνων (σ.σ. ΠΕΦ και ΣΦΕΕ). Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα αλλάξει όλο το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής. Θα στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Επίσης και το κράτος διά των φορέων του - όπως είναι το ΙΦΕΤ και η φαρμακοβιομηχανία του υπουργείου Άμυνας- θα παράγει κάποια φάρμακα».

Επιπλέον ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις τεράστιες δαπάνες για φάρμακα δίνοντας το εξής παράδειγμα: "ήρθε ένα φάρμακο για μία ασθένεια για το οποίο το ελληνικό κράτος δαπανά πολλά λεφτά και δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι δεν έκαναν έναν κλειστό προϋπολογισμό. Πώς γίνεται η δαπάνη των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους το 2010 να είναι 400 εκατομμύρια και τώρα να είναι 800 εκατομμύρια; Δεν δικαιολογείται. Να είναι ένα 5% πάνω, όσο είναι το διεθνές στάνταρ, να είναι 20%... Να είναι 100% πάνω, δεν γίνεται».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Π. Κουρουμπλής μίλησε για ορισμένες από τις σκέψεις που υπάρχουν τώρα στο υπουργείο Υγείας και επιγραμματικά είναι:

--Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του 1 ευρώ ανά συνταγή για όσους έχουν ΑΜΚΑ. Αύξηση του εισιτηρίου για τους τουρίστες.

--Το πιθανότερο είναι να επιστρέψει η Κοινωνική Ασφάλιση στο υπουργείο Εργασίας και η Πρόνοια στο υπουργείο Υγείας.

--Ενοποίηση όλων των δομών που υπάρχουν στο ΕΣΥ και στους Δήμους, για να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

--Οι Υγειονομικές Περιφέρειες μελετάται να γίνουν 12 σε ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο, ΥΠΕ και Νοσοκομεία.

--Προσλήψεις για τη λειτουργία των κλειστών ΜΕΘ, μέχρι τον Μάιο.

--Τροποποίηση του Συμφώνου Αντόρ-Λυκουρέντζου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου