Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Εκκίνηση στη Γενική Ανακοστολόγηση Φαρμάκων

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Μόνο λάθη «εκ παραδρομής» διορθώνονται με το Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το προσχέδιο του οποίου δόθηκε προς διαβούλευση, υποστηρίζει ο ΕΟΦ. Επιφυλακτική η φαρμακευτική αγορά.

Η νέα γενική ανακοστολόγηση, που επρόκειτο –εάν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές -να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου, άνοιξε και επίσημα με την ανάρτηση (γύρω στις 19.00) του Δελτίου Τιμών Φαρμακευτικών Προϊόντων (το οποίο και επισυνάπτεται).

Περίπου 9500 φάρμακα περιλαμβάνει το Δελτίο, αλλά σύμφωνα με κύκλους του ΕΟΦ οι όποιες τιμολογιακές αλλαγές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν καθοδική τάση. Συγκεκριμένα, οι μόνες διορθώσεις τιμών προς τα πάνω σχετίζονται με διαδικαστικά «εκ παραδρομής» λάθη (τυπογραφικά λάθη ή λανθασμένη καταχώρηση στοιχείων, δηλαδή), ενώ ανέγγιχτα αναμένουν να μείνουν και λάθη από το παρελθόν...

Η τιμολογιακή διαχείριση των φαρμάκων ακολουθεί τη σχετική Υπουργική Απόφαση Βορίδη του καλοκαιριού και την τροποποίηση της. Κατ’ επέκταση, αυξήσεις (ουσιαστικές και σημαντικές) δεν περιλαμβάνονται, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, μόνο μειώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τροποποιημένη υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου, οι τιμές των off patent φαρμάκων (με ημερομηνία λήξης προστασίας πριν την 1.1.2012) με Λ.Τ. άνω των 12 ευρώ μειώνονται κατά 4% επί της χονδρικής τιμής (από 8% που ίσχυε με την αρχική ΥΑ), με Λ.Τ. από 6 έως 11,99 ευρώ μειώνονται κατά 2% (από 4%). Στα ίδια επίπεδα μένουν οι τιμές των προϊόντων με Λ.Τ. κάτω των 5,99 ευρώ. Για τα γενόσημα, οι οριζόντιες μειώσεις υπολογίζονται στο 2% (από 4%) επί της χονδρικής, για όσο έχουν Λ.Τ. άνω των 12 ευρώ και κατά 1% (από 2%) για όσα κοστολογούνται από 6 έως 11,99 ευρώ.

Τις επόμενες 3 ημέρες θα είναι σε εξέλιξη διαδικασία της διαβούλευσης κατά την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους και θα επισκεφθούν τον ΕΟΦ (εφόσον κριθεί απαραίτητο). Το τελικό σχέδιο του Δελτίου Τιμών, αυτό δηλαδή που θα πάει στη Διεύθυνση Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας και θα εξεταστεί στη συνέχεια από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, αναμένεται, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, να αναρτηθεί την Παρασκευή.

Άρα, η συνεδρίαση της Επιτροπής πιθανόν να πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον , φυσικά, καθοριστεί ποια στελέχη του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, θα την αποτελούν.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η διαδικασία της ανακοστολόγησης έπρεπε να προχωρήσει και με το συγκεκριμένο τρόπο, όπως ορίζεται , δηλαδή, από την ισχύουσα νομοθεσία. Έτσι, το δελτίο αναμένεται να κάνουν "φύλλο και φτερό" τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, που, άλλωστε, διατηρούν μια επιφυλακτική στάση, αναμένοντας να μάθουν από επίσημα χείλη τα σχέδια της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το Φάρμακο και την τιμολόγηση του, καθώς αναμένεται μια συνολική ανακατεύθυνση της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου