Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Προσγείωση στην πραγματικότητα για το ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr

Θα την πω την αμαρτία μου. Απογοητεύτηκα από τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την υγεία δια στόματος Ανδρέα Ξανθού. Βέβαια αναγνωρίζω ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις προτού επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, αλλά όσο να ναι περίμενα να δω το σχέδιο, που έλεγε προεκλογικώς ότι είχε ο ΣΥΡΙΖΑ...

Πριν υπεισέλθω στις λεπτομέρειες, οφείλω να σημειώσω πως για μία ακόμη φορά δεν είδα να έχουμε σαφή στόχο για την Πολιτική Υγείας της χώρας. Άκουσα για μέτρα, προτάσεις και σχέδια που αφορούν στο σύστημα υγείας, αλλά όχι της υγείας των Ελλήνων.

Παρά την κρίση και τα Μνημόνια, βασικές αιτίες θανάτου των Ελλήνων παραμένουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ήτοι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό. Δεν άκουσα τίποτε λοιπόν για την καταπολέμηση του καπνίσματος και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Δεν άκουσα επίσης τίποτε συγκεκριμένο για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, όπως του διαβήτη, της υπέρτασης και της χοληστερίνης. Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό και εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος.

Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν άκουσα τίποτε και γι’ αυτό.

Βέβαια, θα μου πει κάποιος ότι όλα αυτά που προανέφερα θα ήταν δυνατόν να τα διαχειριστούμε αν είχαμε οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οικογενειακούς γιατρούς. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα μπορούσε να είναι ο θεματοφύλακας της υγείας των Ελλήνων και μέσω αυτού να πρωηθηθούν μέτρα π.χ. τη διατροφή των ελληνόπουλων ή τη μείωση του καπνίσματος.

Εδω είναι λοιπόν που απογοητεύτηκα πλήρως. Δεν υπήρξε καμία χειροπιαστή δέσμευση ή τουλάχιστον εξαγγελία. Γενικόλογα, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι:

«Ανασυγκροτούμε τη δημόσια περίθαλψη στην κατεύθυνση ενός νέου ΕΣΥ χωρίς τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος, που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία και περιορίζει την αγορά, που αναπροσανατολίζει δημόσιους πόρους από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στις δημόσιες δομές, ενισχύοντας προνομιακά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, τη Δημόσια Υγεία, τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, τα Εργαστήρια της ΠΦΥ και των νοσοκομείων, τους τομείς της Εξειδικευμένης Θεραπείας, Μαιευτικής, Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, που σήμερα είναι στην πλειοψηφία τους ιδιωτικοποιημένοι.

Τα υπογραμμισμένα σημεία είναι από το γραφείου τύπου του υπουργείου Υγείας. Γεγονός που εύλογα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να περιορίσει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα της υγειας (ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης)!

Μου έκανε εντύπωση επίσης ότι και χθες ο κ. Ξανθός δεν έκανε λόγο για εθνικό σύστημα υγείας (ενδεχομένως λόγω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φτιάξει το ΕΣΥ). Μίλησε για δημόσιο και όχι εθνικό σύστημα υγείας. Επί λέξει ανέφερε ότι:

«Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος».

Για τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Ξανθός είπε ότι «συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους».

Από την ομιλία του κ. Ξανθού προκύπτει ότι ναι μεν θα καταργηθεί άμεσα το εισιτήριο των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο με την εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων. Γι αυτό ο όρος που χρησιμοποίησε είναι «γρήγορη ακύρωση»...

Σταδιακή και όχι άμεση θα είναι και η μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων. Υποσχέθηκε γενικόλογα ακόμη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των κοινών υπουργικών αποφάσεων, που αφορούν την περίθαλψη των ανασφάλιστων.

Στη θεωρία ως είθισται η Αριστερά παίρνει άριστα. Στην πράξη είναι που χωλαινε πάντα. Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτό θα περιλαμβάνει:
  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ)
  • Σταδιακή κάλυψη με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών.
  • Διασφάίση της λειτουργίας όλων των ΜΕΘ και την ανάπτυξη νέων κλινών έτσι ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για εντατική νοσηλεία.
  • Επίσπευση των διαδικασιών για την ενίσχυση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της ψηφιακής αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού συστήματος του.

Θα κλείσω με κάτι που πιστεύω ότι είναι ορθό: την κατάργηση της εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε. – της κρατικής ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα αναλάμβανε την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος αποζημίωσης των κρατικών νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ.

Από την άλλη βέβαια, πιστεύω ότι το σύστημα αποζημίωσης των κρατικών νοσοκομείων έχει προ πολλού χρεωκοπήσει και είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί. Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ένα θέμα καθαρά τεχνικό με πολιτική ιδεοληψία. Ελπιζω να κάνω λάθος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου