Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ασύμφορα για τον ΕΟΠΥΥ τα δημόσια νοσοκομεία



NEWSBEAST.GR. 

Ακριβά κοστίζει το ΕΣΥ στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας

Βαθύτερα βάζει το χέρι στην τσέπη ο ΕΟΠΥΥ όταν πρέπει να πληρώσει διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων του που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία: ο πιο ακριβός πάροχος του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων είναι το ίδιο το ΕΣΥ.

Βάσει του παράδοξου τιμοκαταλόγου -όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις διορθωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών για τον μεγαλύτερο φορέα ασφάλισης- οι τιμές στα δημόσια νοσοκομεία είναι ακριβότερες από αυτές που ισχύουν στα ιδιωτικά κέντρα.

Έτσι για παράδειγμα, κάθε μαγνητική στο ΕΣΥ κοστολογείται με 236,95 ευρώ. Όμως για την ίδια εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο, ο Οργανισμός χρεώνεται από 135 έως και 180 ευρώ. (η τιμή εξαρτάται από τα Tesla, δηλαδή την ένταση του στατικού πεδίου), όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».


Τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ. Κατά 75% ακριβότερο είναι και το σπινθιρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου στο ΕΣΥ (260 ευρώ) σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα (195 ευρώ). Αντίστοιχα υψηλές δημόσιες τιμές έχουν ακόμη 38 εξετάσεις πρώτης γραμμής, όπως είναι για παράδειγμα η αξονική τομογραφία, το triplex, η μέτρηση οστικής πυκνότητας, ακόμη και οι αιματολογικές εξετάσεις.


Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στα «Νέα», το rebate (έκπτωση) και το claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων) που έχουν επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα έχουν συμπιέσει επιπλέον τα τιμολόγια των ιδιωτών προς τον οργανισμό έως και 40%.

Αντιστρόφως ανάλογα, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται σημαντικά εάν επιλέξουν να υποβληθούν σε εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα αποφεύγοντας έτσι τις δημόσιες ουρές, αφού η συμμετοχή τους έχει οριστεί στο 15% του κρατικού τιμολογίου αντί των ασφαλιστικών, δηλαδή φθηνότερων, τιμών.

Το ιδιότυπο σύστημα κοστολόγησης είχαν εντοπίσει και οι δανειστές της χώρας, επισημαίνοντας πως αποτελεί μαύρη σελίδα, όμως στα δύο χρόνια και πλέον που έχουν μεσολαβήσει από τις παράδοξες ρυθμίσεις το θέμα έχει μείνει στο συρτάρι των ηγεσιών που ανέλαβαν στο μεταξύ το τιμόνι του υπουργείου Υγείας.

4 σχόλια:

  1. Σαφώς και είναι πολύ πιο ακριβό το ΕΣΥ. Σκεφτείτε ότι η αμοιβή του νοσοκομείου για μια μαγνητική ΔΕΝ περιλαμβάνει την αμοιβή του γιατρού, του παραιατρικού προσωπικού, γιατί ο μισθός έρχεται ξεχωριστά από αυτό, ενώ στην πληρωμή στο ιδιωτικό σαφώς την περιλαμβάνει , αφού από αυτό το ποσό θα πληρωθεί και το προσωπικό. Μπορείς βέβαια να δουλέψεις το ΕΣΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κάτι πήγε να γίνει με την ΕΣΑΝ αλλά φυσικά δεν τη θέλανε, χαζοί είναι συναρτήσουν το μισθό τους με την απόδοση και τα προσόντα τους, όπως οι ηλίθιοι ιδιώτες;;
    Δηλαδή έισαι καλός, εξυπηρετείς, κάνεις σωστές διαγνώσεις; Θα έχεις και κόσμο και θα πληρώνεσαι βάσει αυτού, όπως τα ιδιωτικά. Αλλά τώρα έχουμε αριστερή κυβέρνηση και αυτό δε θα γίνει
    Βέβαια αμφιβάλλω αν ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα δημόσια νοσοκομεία, ή απλά δίνει το κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ μια επιχορήγηση στα νοσοκομεία για να πορεύονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού ρε παιδιά στα ιδιωτικά εργαστήρια κάνει τις εξετάσεις σχεδόν δωρεάν το κράτος, πώς να συμφέρει το ΕΣΥ; Σου "τραβάει" ένα rebate και claw back στο τέλος του χρόνου... και από 'κει πάνε και οι άλλοι. Ελπίζω αυτή η ξεφτίλα να ανήκει στο παρελθόν βέβαια. Ας αναρωτηθεί το κράτος με 2,88€, κόστος γενικής αίματος για παράδειγμα, που στην ουσία είναι 2,60€ (λόγω περικοπών κατά την υποβολή) και με το rebate και claw back πάμε στο 1.30€ το πολύ, τί βγάζει το εργαστήριο, όταν ένας αναλυτής 5 παραμέτρων κοστίζει τουλάχιστον 15.000€; Συμπέρασμα... ένα μέσο εργαστήριο μπαίνει μέσα... στον "κουβά"!!! Και εγώ από 'κει μέσα γράφω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ΕΣΥ ΑΠ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑΑΑΑΑΑ....
      ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΡΟΙΔΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ 5 ΑΡΙ ΑΝΑΛΥΤΗ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΤΑΝ Ο ΚΛΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΟΥΖΗΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ.....
      ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ.
      Η ΠΛΗΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8 ΕΥΡΩ....

      Διαγραφή
  3. το γεγονός ότι έχουν να πληρωθούν τα κρατικά νοσοκομεία τουλάχιστον 10 χρόνια και πάντα διαγράφονται τα χρέη προς αυτά έναντι πινακίου φακής από το Υπουργείο ???? αυτό δεν το λέει κανένας ???? όχι βεβαία δεν συμφέρει να το πουν !πρώτη φορά ακούω ότι είναι ασύμφορο κάτι το οποίο δεν πληρώνεις ΠΟΤΕ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή